Hlavní obsah

Policie požádala obyvatele, ať se zločiny počkají na konec vlny veder

Foto: facebook.com, Seznam Zprávy

Facebookový příspěvek policie v Braintree, ve kterém žádá obyvatele, aby s kriminální činností počkali kvůli vedrům do pondělí.

Reklama

Severovýchod Spojených států a část Kanady zasáhla o víkendu vlna veder. Extrémní teploty mají podle meteorologů dopad na víc než 200 milionů lidí. Horko už připravilo o život šest Američanů. Policejní oddělení massachusettského města Braintree na Facebooku vyzvalo obyvatele, aby odložili veškerou kriminální aktivitu, dokud nebude chladněji.

Článek

Oddělení v kuriózním příspěvku navrhlo, aby všichni přečkali vlnu veder uvnitř a nelegální činnosti odložili na pondělí. „Zůstaňte doma, nastartujte klimatizace, vrhněte se na třetí sezónu Stranger Things, hrajte si s aplikací FaceApp, trénujte ve sklepě karate,“ napsali policisté na Facebook. „Všichni se sejdeme v pondělí, až bude chladněji."

Policie také lidi poprosila, aby jim neprozradili zápletku nejnovějších epizod série Stranger Things, protože právě dokoukávají druhou sezónu. CNN v sobotu potvrdila, že příspěvek je pravý a nejde o vtip.

Teploty šplhají ke čtyřicítce

Podle amerických meteorologů na řadě míst vysoké teploty překonaly rekordní hodnoty, zvlášť velké potíže Američanům dělá nezvykle velké vedro v noci, uvedla agentura AP. Denní teploty těsně pod 40 stupňů Celsia pocitově zvyšuje mimořádně vysoká vlhkost vzduchu.

Národní meteorologická služba vyzvala obyvatele v postižených oblastech, aby teplo brali vážně a přes odpoledne a ve večerních hodinách se vyhnuli venkovním aktivitám.

Televize CBS oznámila, že ve státě Maryland horko zavinilo smrt čtyř lidí, jeden člověk na následky vysokých teplot zemřel v Arizoně a další v Arkansasu. Ve Filadelfii zaznamenali přerušení dodávek elektřiny, jeden z místních domů pro seniory musel být evakuován. V Chicagu zrušili rockový festival, v New Jersey dostihy.

V největším americkém městě New York vyvolala horka nutnost mimořádných opatření, která mají zabránit výpadkům v zásobování proudem.

Newyorský starosta Bill de Blasio dnes vyhlásil ve městě mimořádnou energetickou regulaci, protože odběr proudu se vzhledem k zapnutým klimatizacím nebezpečně přiblížil přípustnému maximu. V podnicích a kancelářích, které jsou umístěny v budovách vyšších než 30 metrů platí teplotní limit klimatizovaného vzduchu, jenž nesmí být chladnější než 25,6 stupně Celsia.

V New Yorku byla kvůli horku zrušena oslava 50. výročí přistání Američanů na Měsíci, která se měla konat pod širým nebem na náměstí Times Square. Zatímco pro oblast středozápadu předpověď hlásí ochlazení, na východě podle meteorologické služby vedro zatím neustoupí.

Vedra i v Evropě

Horka zasáhnou příští týden také Evropu. Podle předpovědi Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) v některých oblastech ve středu a čtvrtek mohou teploty dosahovat až 40 stupňů Celsia. Vedra pocítí hlavně ve Francii, Německu, Rakousku, Británii, Nizozemsku, Španělsku, Itálii a Portugalsku. Podle francouzských meteorologů bude v centrální části země až 41 stupňů.

Tlaková výše z Afriky se nad Středomořím a nad západní a střední Evropou začne šířit od neděle. Horko by ale nemělo dosáhnout takové intenzity a délky jako na konci června, uvedla s odkazem na meteorology italská agentura ANSA.

V České republice podle předpovědi meteorologů příští týden teploty vystoupají k tropickým třicítkám a koncem týdne budou nejvyšší ty mezi 29 až 34 stupni Celsia.

V příštích čtyřech týdnech se sice objeví bouřky, ale celkový objem srážek bude i přesto podprůměrný, uvedli v sobotu v měsíčním výhledu počasí meteorologové ČHMÚ.

Reklama

Doporučované