Hlavní obsah

Policie poznala z tajných odposlechů, s kým se baví majitel Komety

Foto: Profimedia.cz

Důležitá postava brněnského podnikatelského světa Libor Zábranský. Na jméno majitele slavného klubu narazila policie v kauze Stoka.

Reklama

Policisté zaznamenali, jak se obvinění a podezřelí v kauze brněnských zakázek baví o majiteli Komety Brno Liboru Zábranském. Vyplývá to z dokumentů, se kterými se Seznam Zprávy seznámily.

Článek

V srpnu 2016 zaznamenaly tajné policejní odposlechy v jedné brněnské restauraci tyto věty:

„Museli jsme se Sámou vytáhnout Liborovi tři sta, který jsem mu já, ty vole, odepsal,“ vyprávěl nad talířem suši brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani svému obchodnímu partnerovi Michalu Kovářovi.

Libora, o němž se ti dva bavili, identifikovali policisté jako majitele hokejového klubu Kometa Brno Libora Zábranského.

Souvislosti, v nichž Zábranského jméno padá, detektivové ve vyšetřovacím spisu dále nerozebírají. Že tu však padá zrovna jméno šéfa populárního hokejového klubu, není náhoda. Na stovkách stran policejního spisu se totiž nejen rozkrývá organizace systematického korumpování veřejných zakázek, ale mimoběžně vyšetřovatelé za několik let práce vytvořili vztahovou i vlivovou mapu společnosti brněnských politiků a podnikatelů.

V ní hraje Libor Zábranský jako majitel jednoho z nejúspěšnějších hokejových klubů historie důležitou roli. V případu však není obviněn, policie k němu přímo – na rozdíl od jiných, dosud neobviněných osob – nesměřuje v souvislosti s vyšetřovanou kauzou žádná podezření.

Ale přece se o něm policisté něco dozvěděli.

Co je spis Stoka

Seznam Zprávy se v uplynulých týdnech seznámily se stovkami stran dokumentů, které souvisejí s vyšetřováním korupčního případu, v němž se rozepisují výsledky policejního pátrání po skupině politiků a podnikatelů, kteří podle policie systematicky upláceli rozdělování veřejných zakázek. Policie skupinu podezřelých politiků, úředníků a podnikatelů monitorovala zhruba od konce roku 2015. Nashromáždila díky tomu důkazy, na jejichž základě od loňského března stíhá deset lidí.

Vedle brněnských tendrů prověřují vyšetřovatelé i zakázky, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jednou z nich byl i výběr dodavatele mýtného systému. Kvůli tomu policie od srpna roku 2017 sledovala mimo jiné 1. místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka.

Na základě odposlechů a indicií získaných při domovních prohlídkách a výsleších (obviněných, podezřelých a svědků) zachytili, že skupinka podnikatelů kolem některých obviněných se šéfem Komety v uplynulých letech obchodně spolupracovala.

Kriminalisté například zaznamenali, že kromě předávky blíže nespecifikovaných peněz se v hovorech sledované skupiny podezřelých řešily dotace pro Zábranského klub od brněnské radnice.

Sám Libor Zábranský nemá zájem mluvit o tom, jaké vztahy ho se sledovanými lidmi spojují. Na opakované dotazy redakce neodpověděl, bez výsledku skončily i dotazy zaslané jemu prostřednictvím tiskového oddělení Komety.

Hlídáme stadion

Kometa je ve druhém největším městě v zemi společenský fenomén. Její zápasy bývají vyprodané. Radnice se navíc chystá podílet na výstavbě nové arény za více než miliardu korun. To všechno jsou důvody, proč udržovat dobré vztahy s majitelem tohoto klubu – ať už na společenské, obchodní či politické úrovni.

Z policejního sledování je zřejmé, že to věděl i někdejší místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (tehdy člen hnut ANO), ústřední postava případu ovlivňování brněnských veřejných zakázek, který je jako hlavní obviněný od loňského března vyšetřován ve vazbě.

Policií zachycená komunikace zaznamenává, jak v květnu roku 2017 organizoval setkání s Liborem Zábranským a dalšími podnikateli.

„Ahoj. Ve čtvrtek máme schůzku ohledně Komety. Tak příští týden se můžeme sejít dle dohody,“ informoval Švachula už zmiňovaného podnikatele Samana El-Talabaniho ve zprávě, kterou zachytili policisté.

O dva dny později Švachula termín schůzky upřesnil. „Ahoj. Schůzka – Libor, já, ty a Honza – bude 22. května ve 13:00 v Rondu (stadion klubu, pozn. red.),“ napsal Švachula. „Ok, děkuji,“ odepsal Talabani, další z obviněných, který se však rozhodl s policisty spolupracovat.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Ukázka prolomené šifrovací aplikace Threema. Spousta uživatelů si myslí, že komunikuje-li přes aplikace jako Viber, Threema nebo Signal, nikdo se o tom nedozví. Problém je, když vám telefon zabaví policie, protože ta už se pak k datům v aplikacích dostat umí. V květnu 2017 policie při razii zabavila Samanu El-Talabanimu v jeho mercedesu telefon, z něhož se expertům z Kriminalistického ústavu Praha podařilo vydolovat pro policii důležité informace týkající se brněnských veřejných tendrů.

Čeho se výše uvedená schůzka s majitelem klubu týkala, není zřejmé, co však víme, je to, že Talabani se v souvislosti se Zábranským neobjevuje náhodně.

Jeho firma HMS Security (dnes v likvidaci) několik sezon zajišťovala pro Kometu ostrahu. Mezi jeho obchodní partnery patřili Jan Tkadlec a Michal Kovář (obviněni nejsou, policie se však o jejich činnost intenzivně zajímala), který je v brněnském zákulisí považován za důležitého spojence majitele Komety.

„S Michalem Kovářem jsem byl zhruba od roku 2015 ve firmě HMS Security. Hlídali jsme hokej na Kometě. Tomu se hlavně věnoval Kovář,“ popsal Talabani policistům, když jej zadrželi k výslechu.

Jan Tkadlec pak Seznam Zprávám řekl, že s Talabanim Kometu „hlídali“ zhruba od roku 2009.

Se Zábranským se prý znal spíše od vidění, detaily ze schůzek si nevybavil. „S panem Talabanim jsme dělali ostrahu. Na jednání si už ale nepamatuji. Řešili jsme s ním hlavně ostrahu. Známe se s panem Zábranským spíše od vidění, s Michalem Kovářem se znali víc,“ řekl Seznam Zprávám Tkadlec.

300 pro Libora

Policie skupinu podezřelých podnikatelů a politiků sledovala a odposlouchávala od konce roku 2015. Na začátku srpna 2016 se Saman El-Talabani a Michal Kovář posadili v centru Brna do suši restaurace, kterou měli policisté „nastřelenou“ odposlechy. Bavili se o tom, jak důležité má majitel Komety Libor Zábranský v Brně postavení.

„Řeknu ti to tak, já jsem to chtěl dělat, ale když jsem Libora uviděl, že chce něco stavět a ty ho tady potopíš, vole, nebo já… Víš, co by to bylo v Brně? Počkej, víš co by to bylo? Saman utopil brněnskej hokej, obral Libora o DPH. Víš co by to bylo?“ upozorňoval Talabani svého obchodního partnera Kováře.

Talabani pak svému parťákovi z firmy HMS Security vysvětloval, jak neměl žádný zisk z toho, že majiteli Komety poskytl 300 tisíc korun.

Talabani: Kur*a, vždyť cos mně dal z těch tři sta tisíc, co jsem já mu vytáhl s tebou? Z toho není jako, vole, příjmovka, nic.

Kovář: Počkej, komu?

Talabani: Co jsem z toho měl já a ty, cos dal tomu Zábranskýmu. Z tři sta tisíc je padesát DPH, vole, příjmovka 300 a nula…Teď jsme odvedli padesát, budeme padesát zisk, protože jsme měli nulu vstup. Takže jsme měli minus kilo, tak mu to tam Honzovi takhle vysvětli, abychom se zapsali. Museli jsme se Sámou vytáhnout Liborovi tři sta, který jsem mu já odepsal. A z těch tří set nebylo nic, tak to je, vole.

Básník zabojoval

Tehdy v srpnu 2016, tři dny po popisované schůzce na suši, si Talabani dopisoval s dalším ze svých obchodních partnerů Janem Tkadlecem. Činili tak prostřednictvím šifrovací aplikace Signal.

Talabani: „Vše je k Liborovi OK. Vím i čísla, vypadá to zajímavě. Básník vybojoval u náměstka to, co fotbal, co hokej, což je super. Teď by něco mohl ukázat Libec :-) Budu v úterý od 8 do 12 hodin, pak jedu na hokej Slovan–Kometa v Bratislavě.

Tkadlec: Ok, super, díky. Zeptáme se Libora, jak je spokojenej… A co Básňa jinak? V souladu…

Policisté si jejich dopisování vyhodnotili tak, že Jiří Švachula (přezdívaný básník) zařídil podporu (zřejmě dotace) pro Zábranského hokej od vedení radnice.

„V komunikaci Talabani sděluje, že básník (Švachula) vybojoval u náměstka to, co fotbal, co hokej, což je super. Tkadlec na to odpovídá, že je to super a zeptá se Libora, jak je spokojený. Libor je Libor Zábranský. Zmiňovaný básník je Jiří Švachula. Je zjevné, že v dané době byl Švachula v úzkém kontaktu s Talabanim,“ stojí v dokumentech souvisejících s vyšetřováním, se kterými se Seznam Zprávy seznámily.

Reklama

Související témata:

Doporučované