Hlavní obsah

Policie předvolá Paroubkovou na výslech kvůli tvrzení, že expremiér nosil domů nelegální miliony

Foto: ČTK

Jiří Paroubek s Petrou Paroubkovou na archivním snímku z volební kampaně ČSSD v roce 2009.

Reklama

Po nečekaně ostrém vyjádření manželky bývalého premiéra Jiřího Paroubka ve včerejší Výzvě v TV Seznam se případem s největší pravděpodobností začne zabývat policie. Vše ostatní záleží na tom, co Petra Paroubková řekne u výslechu.

Článek

Rok a půl po odchodu ze společné domácnosti přišla Petra Paroubková s naprosto výbušným tvrzením: Jiří Paroubek, s nímž se právě rozvádí a soudí mimo jiné o výživné na dceru, podle ní nosil domů milionové částky, které nepocházely z jeho politických funkcí, ale z nelegálních zdrojů.

První reakce Jiřího Paroubka na výroky Petry Paroubkové:

Aktuální rozhovor s Jiřím Paroubkem o obviněních, která vznesla jeho manželka, s níž se rozvádí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

"Nebudu říkat, odkud ty finanční zdroje jsou, ani na co se spotřebovávaly, ale o části jsem věděla, odkud je. Sepsala jsem u notáře prohlášení, protože jsem měla obavy o svůj život. Strašně jsem se bála, že se něco stane. Manžel mě obviňoval, že jsem pod vlivem různých léků, že jsem psychicky labilní, chtěl ze mě udělat blázna,“ řekla ve Výzvě Petra Paroubková.

Její tvrzení vyvolalo hned několik otázek:

– Začne se případem zabývat policie?

– Proč Petra Paroubková promluvila až teď, zatímco dřív jí nevadilo peníze utrácet?

– Ohrožuje sama sebe svým dnešním tvrzením? Neboli mohla by být spolupachatelkou případné trestné činnosti?

Podívejte se na rozhovor s Petrou Paroubkovou, kde vůbec poprvé promluvila o odchodu od manžela a rodinných financích.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Zde jsou odpovědi.

Policie si s největší pravděpodobností Petru Paroubkovou na základě jejích tvrzení v rozhovoru předvolá k podání vysvětlení.

„Pokud se dozvíme z médií, že se nějaká osoba dopouští nebo dopustila protiprávního jednání, je policie povinna se dle věcné a místní působnosti z úřední povinnosti touto záležitostí zabývat. Policejní postup však z taktických důvodů sdělovat nebudeme,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Petra Paroubková na policii ovšem nejspíš odmítne vypovídat. To ostatně vyplývá i ze samotného rozhovoru ve Výzvě. Mluvila totiž o tom, že už v minulosti dostala nabídku od jedné policejní složky ke spolupráci. „Odmítla jsem to mimo jiné proto, že nechci, aby dcera měla tatínka na Pankráci (narážka na známou pražskou věznici, pozn. red.),“ řekla Paroubková.

Zkrátka Paroubková jako takzvaná osoba blízká (zde prostřednictvím dcery) nemá ze zákona povinnost vypovídat proti otci svého dítěte. Tím může policejní výslech skončit. Jde tedy čistě jen o to, zda Paroubková bude, či nebude chtít policii říkat vše, co ví.

Stejně tak to je s případnou trestní odpovědností Petry Paroubkové – pokud věděla o nelegálních příjmech a neoznámila je policii, nedopustila se i ona trestného činu? Odpověď je opět jednoduchá: Nedopustila, jako osoba blízká nemá oznamovací povinnost. Trestného činu by se sama dopustila pouze tehdy, pokud by se aktivně podílela na přijímání úplatků a zařizování protislužeb, utrácení takto získaných peněz do rodinné pokladny v jejím případě trestným činem není.

Proč to tedy Paroubková říká?

Proč tedy Petra Paroubková promluvila v rozhovoru a proč teď, zvlášť když dřív sama peníze, které v její rodině byly, užívala?

I zde je odpověď už vyřčena v samotném rozhovoru: Chce docílit toho, aby Jiří Paroubek platil na jejich dceru vyšší výživné, než o kterém zatím rozhodl soud (10 tisíc korun měsíčně), a to právě s ohledem na to, že v rodině, kde dosud dcera žila, byly výdaje na ni nastaveny mnohem výš. I vzhledem k drahé soukromé škole. Jiří Paroubek naopak u soudu vyšší alimenty odmítal s tím, že jako starobní důchodce nedisponuje velkými penězi.

Když to řekneme na rovinu – Petra Paroubková vyvíjí na Jiřího Paroubka tlak, aby začal platit na dceru víc, a tím její zájem objasňovat původ rodinných financí může skončit. Je tedy otázkou, jak se bude dál vyvíjet soudní spor mezi rozvádějícími se manželi o výživné na dceru. Soud se bude konat letos na podzim.

Bez ohledu na další policejní postupy je naprosto jisté, že případem financí kolem Jiřího Paroubka se budou nadále zabývat média. Seznam se jim věnoval už loni v jedné z epizod investigativního cyklu Zvláštní vyšetřování s názvem Paroubkova tajemství.

Zde se můžete podívat na díl Zvláštního vyšetřování:

Zvláštní vyšetřování.Video: Vít Klusák, Filip Remunda

Reklama

Související témata:

Doporučované