Hlavní obsah

Policie při vyšetřování narazila na zjištění, jak dotace do sportu řešil i Faltýnek

Jaroslav Faltýnek přichází k výslechu do budovy policie.

Reklama

Jakou roli hráli v kauze dotací místopředseda ANO a bývalá ministryně Kateřina Valachová?

Článek

Vyšetřování případu, v němž jsou mimo jiné obviněni bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či předseda České unie sportu Miroslav Jansta, odkrývá nové skutečnosti, jak se rozdělují dotace do českého sportu.

Například to, jak se v rozdělování podpory angažovali lidé z vysokých pater politiky - jmenovitě místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek či bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Video: Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek vypovídal na policii

Jaroslav Faltýnek byl na výslechu kvůli dotacím (natočeno v červnu).Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Jaroslav Faltýnek už v případu vypovídal na policii a podle zjištění Seznamu vyšetřovatelům tvrdil, že rozdělování dotací s nikým z ministerstva neřešil.

Nově se ukazuje, že se předseda poslaneckého klubu ANO potkal kvůli dotacím s náměstkyní na Ministerstvu školství Simonou Kratochvílovou, jež je v kauze také obviněna.

SMS zpráva, kterou zachytili policisté 3. března 2017, přitom naznačuje možnost, že Kratochvílovou k této schůzce vybídla už zmíněná exministryně Valachová.

„Pěkný den, pane místopředsedo, paní ministryně Valachová mě pověřila dořešením několika záležitostí. Sejdeme se příští týden?“ stojí ve zmíněné SMS zprávě.

Valachová polisticům řekla, že po své náměstkyni schůzku s Faltýnkem nepožadovala, avšak setkání se čtyři dny po citované SMS zprávě uskutečnilo.

Další den nato, jak zaznamenali policisté, se totiž potkala Kratochvílová s Peltou a stěžovala si na to, jak se k ní Faltýnek choval.

„Faltýnek na mě včera ječel, že mu nevyšel posranej Jeseník,“ citoval z policií pořízené nahrávky server Ekonomický deník.

Na vysvětlenou: Jeseník, kde byl v inkriminované době starostou současný poslanec ANO Adam Kalous, měl dostat 20 milionů na stavbu haly. Kvůli formálním pochybením ale nakonec nedostal nic.

Také exministryně Valachová u výslechu policii řekla, že i jí se místopředseda ANO Faltýnek na tuto dotaci ptal.

Seznam se chtěl Jaroslava Faltýnka zeptat na jeho postoj k věci, politik však na opakované dotazy týkající se tohoto vyšetřování nereagoval.

Seznam také zjistil, že Peltův advokát Bronislav Šerák upozornil policii na některé kroky bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové.

Při její výpovědi ukázal policistům její dopis, který jako ministryně odeslala tehdejšímu jihomoravskému hejtmanovi Michalovi Haškovi.

Podle Šeráka k němu byl přiložen seznam projektů, které chtějí od Ministerstva školství dotace. Valachová se pak v dopise Haška ptala, jaké projekty jeho kraj preferuje.

Dnešní poslankyně ČSSD při výslechu potvrdila, že podpis na dopise byl její, odmítla však, že by tato komunikace nějak ovlivnila to, jaký projekt nakonec peníze získal.

„Cílem bylo získat informace o rozvoji sportovní infrastruktury v jednotlivých krajích,“ uvedla Valachová.

Dopis byl exministryni předložen poté, co odmítla, že by od zástupců některých krajů nebo od tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky a jeho spolupracovníků dostala seznam projektů, které by měly dotace dostat.

Reklama

Doporučované