Hlavní obsah

Policie prohledávala čínskou dodávku Vojtěchova resortu

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Policie kontrolovala dodávku ochranného materiálu z Číny, kterou si objednalo Ministerstvo zdravotnictví. Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že šlo o nedorozumění.

Článek

Je to více než týden, co Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že díky ústecké textilní společnosti Adler objedná z Číny šest milionů respirátorů FFP3, tedy ochranných masek nejvyšší kvality. Následně však objednávku pozměnilo a nakonec z Číny objednalo respirátory FFP2, antivirové obleky a chirurgické roušky.

I resort zdravotnictví si tak jako vnitro pro nákupy zřídil letecký most Čína-Ostrava a na logistice a přepravě ochranných pomůcek se dohodl se společností EGT Express.

Už v tu dobu ale mezi resorty panovalo napětí. „Udělali jsme další letecký most a pro Ministerstvo vnitra to byl dle mého názoru problém, neměli tak veškeré dodávky z Číny pod kontrolou,“ řekl Seznam Zprávám člen obchodního týmu Ministerstva zdravotnictví, který má o situaci přehled.

Podle něj pak napětí mezi resorty stouplo, když společnost Adler poprvé oznámila, že do Česka doveze trojkové respirátory, které se podle Jana Hamáčka v Číně nedají sehnat. Resort spolu s Adlerem ale nakonec místo trojkových respirátorů z Číny objednal respirátory FFP2, antivirové obleky a chirurgické roušky.

Poslední březnovou středu pak kolem osmé hodiny ráno přistály na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě první dodávky z Číny pro Ministerstvo zdravotnictví. „První dodávka roušek, respirátorů a antivir obleků pro naše nemocnice přiletěla do Ostravy. Během deseti dnů Adler společně s Ministerstvem zdravotnictví zajistil téměř 20 milionů kusů pomůcek. Brzy jsme z nejhoršího venku,“ komentoval přistání první dodávky zakladatel a akcionář společnosti Adler Martin Hausenblas.

„Je to fake“

Na to ihned reagoval Jaroslav Tvrdík, nový člen krizového štábu Ministerstva vnitra, který dodávku od firmy Adler zpochybnil.

„Proboha, tohle nedávejte do zdravotnických zařízení, třída FFP3 v Číně neexistuje, Je vyloučeno, aby toto zboží mělo certifikaci Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Už na obrázku je vidět, že je uvedená třída GB2626, což není v žádném případě FFP3. Je to fake,“ komentoval to na Twitteru.

Jeho komentář ale nedává podle člena obchodního týmu Vojtěchova resortu smysl, protože Ministerstvo vnitra vědělo, že do Česka nakonec nepřiletí trojkové respirátory. Jaroslav Tvrdík na dotazy Seznam Zpráv, jak mohl vědět, že to je fake, dosud nereagoval.

Celní správa kontroluje jako první dodávku z Číny. Kontrola podle ní proběhla v pořádku.

Náklad byl na letišti v Ostravě jako obvykle kontrolován Celní správou, podle které byla dodávka v pořádku.

„Celní řízení musí vždy proběhnout a tato dodávka byla zkontrolována a vše proběhlo v pořádku, žádné nesprávné zboží v dodávce nebylo,“ vysvětluje Seznam Zprávám mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Pavla Zdobnická.

Logistická společnost EGT Express proto začala zboží nakládat do kamionů, které měly zboží ministerstva dovézt do skladu státních hmotných rezerv v Sedlčanech. Při nakládání třetí dodávky ale nastal problém.

„Přijelo ozbrojené policejní komando. Policisté na sobě měli kukly, byli ozbrojení a začali prohlédávat zboží, jejich důvod byl, že jsme přivezli údajně fake ochranné pomůcky,“ popisuje Seznam Zprávám šéf společnosti EGT Express Jaroslav Spáčil.

Policejní zásah na ostravském letišti.

„Policie nám nejprve řekla, že musí prohledat zásilku, jelikož byly v zásilce dodány masky FFP3, jejichž dovoz je soukromým subjektům zakázán,“ doplňuje. Dovozcem byl ale stát, respektive Ministerstvo zdravotnictví, které FFP3 respirátory dovážet může. Poté, co policie zjistila, že v nákladu trojkové respirátory nejsou, změnila důvod k dalšímu prohledávání.

„Policie následně řekla, že existují pochybnosti o dokladech opravňující dovozce, tedy ministerstvo, k dovozu zboží na území Česka – konkrétně nedostatečná certifikace,“ vysvětluje šéf EGT Express Spáčil. Podle něj byl postup policie a rozsah akce nestandardní, protože pokud by dovezli padělky, tak je to na kontrole Celní správy, ale ta už předtím dospěla k závěru, že Ministerstvo zdravotnictví žádné padělky nepřivezlo.

„Chtěli jsme prověřit anonymní oznámení, včetně fotografie, které jsme dostali. Anonym tvrdil, že zásilka osobních ochranných prostředků v letadle je v rozporu se zdravotnickými normami,“ vysvětlila Seznam Zprávám komisařka Soňa Štětínská z policie Moravskoslezského kraje. Na dotaz, zda přišly podněty ke kontrole z Ministerstva vnitra, mluvčí neodpověděla.

Někteří to ale chápou jako nátlak ze strany Ministerstva vnitra. „Podle mě Janu Hamáčkovi vadí, že sem někdo začal vozit materiál po vlastní ose za velmi dobré ceny. Vypadá to, že to byl nařízený zásah a ne žádný omyl, prostě jim vadí, že sem vozíme zboží po vlastní linii a oni ztratili monopol,“ komentoval člen obchodního týmu.

Ministr vnitra Adam Vojtěch ale volil mírnější slova. „Je pravda, že námi objednaný materiál po přistání kontrolovala policie, po nějaké době se to ale vysvětlilo a materiál byl distribuován do nemocnic,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Vicepremiér Jan Hamáček pak zásah komentoval pouze slovy, že šlo o nedorozumění, které se posléze vysvětlilo.

Oba ministři si ale také vyměnili názory na Twitteru minulý víkend, kdy se dohadovali, jestli ochranné pomůcky pro domovy pro seniory dává Ministerstvo vnitra nebo zdravotnictví.

Hamáček ale posléze řekl, že dohady na Twitteru byly chybou.

„Ano, tahle veřejná přestřelka byla samozřejmě chyba. Už nemá cenu se v tom pitvat nebo se vracet do minulosti, prostě je tady problém, tak já ho řeším. Všichni už asi máme nervy napnuté,“ komentoval ministr vnitra přestřelku.

Reklama

Doporučované