Hlavní obsah

Policie propustila úředníky z ministerstva, které zadržela kvůli IT zakázkám

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pondělní zásah na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Reklama

Policie propustila zadržené úředníky ministerstva práce a sociálních věcí Jana Baláče a Karla Macka. Detektivové je obvinili z pletich při zadávání veřejné zakázky na elektronický systém vyplácení sociálních dávek.

Článek

Náměstek pro řízení sekce ekonomické a IT Jan Baláč a manažer kybernetické bezpečnosti Karel Macek byli zadrženi při pondělní policejní razii v budově ministerstva.

Věc má na starosti státní zástupce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který v pondělí řekl, že dvě osoby byly obviněny pro zločin pletichy při zadávání veřejné zakázky a také pro zneužití pravomoci úřední osoby. „A to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí,“ doplnil Matula.

Podle serveru iRozhlas ale policie dva obviněné propustila. „Po provedených úkonech v rámci zadržování nebyla shledána důvodná obava, že by obvinění uprchli, opakovali či dokonali trestnou činnost, pro kterou jsou stíháni, či by mařili objasňování skutečností důležitých pro trestní řízení,“ řekl Matula serveru iRozhlas.cz.

Policie v pondělí zasahovala i v sídle společnosti OKsystem. Ta ministerstvu od 90. let dodává některé informační systémy.

Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ale zatím ani po dvou tendrech nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKsystem.

Firma se s ministerstvem soudí. Uspěla v první soutěži na dávkový systém, resort pak ale od kontraktu odstoupil. Druhá soutěž skončila několikrát u antimonopolního úřadu. Vedení ministerstva od loňského léta nechtělo uvést, jak přesně bude postupovat.

Mluvilo o několika scénářích. Zmiňovalo například vyhlášení soutěže na provozovatele nynějšího dávkového systému od OKsystemu, a to zřejmě v březnu. Další variantou byl smír s OKsystemem a návrat k prvnímu tendru. Jako poslední z možností padlo na jednání sněmovního sociálního výboru i další prodloužení dosavadních smluv s OKsystemem.

Reklama

Doporučované