Hlavní obsah

Policie prošetřuje, jak si Arenberger koupil byt od Prahy 1

Foto: vláda.cz

Praha 1 i policie šetří případ prodeje bytu, který nyní patří Petru Arenbergerovi.

Reklama

Smlouvu, kterou podepsal Petr Arenberger s Prahou 1, prověřuje nejen radnice první městské části, ale také policie.

Článek

Nejen radnice první městské části, ale také policisté začali prošetřovat případ privatizace bytu, který si od Prahy 1 koupil bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger, který se nyní vrátí do křesla ředitele pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Byt o rozloze zhruba 250 metrů čtverečních koupil Petr Arenberger před více než dvěma roky za zhruba 11,6 milionu korun.

Současné vedení první městské části kritizuje kupní smlouvu, kterou s Petrem Arenbergerem podepsal bývalý starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě).

Ukazuje se, že smlouva však byla změněna. Radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09) uvedl, že byla vypuštěna pasáž, která může podle něho městské části potenciálně způsobit škodu. Pro vysvětlení: kdyby podle Votočka Arenberger nyní přišel například s tím, že byt před koupí zrekonstruoval, Praha 1 by mu musela zhodnocení zaplatit.

Bývalý starosta Čižinský přiznal, že úředník městské části na jeho pokyn smlouvu skutečně upravil. Situace ale podle něho není tak vážná, jak tvrdí současné vedení radnice. Jde – jak napsal Čižinský – o „marginálii“.

„Nicméně ano, úředník při plnění mého pokynu udělal určitou – právně zřejmě bezvýznamnou – chybu. A tuto chybu nyní vedení radnice zkouší otočit proti mně,“ uvedl Čižinský.

Okolnostmi kolem smlouvy na Arenebergerův byt se zabývá také policie. „Mohu potvrdit, že se věcí zabýváme a šetříme ji. To znamená, že kriminalisté zjišťují veškeré informace, aby mohli rozhodnout, jestli se jedná o trestný čin, či nikoliv,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

V bytě, který si Arenberger od první městské části koupil, sídlí jeho sanatorium. Řeší v něm problémy pacientů s kůží, nabízí také kosmetické i masážní služby. Exministr však tvrdí, že současně byt využívá k bydlení. „V bytě nadále bydlím,“ ujistil Arenberger minulý týden na dotaz Seznam Zpráv.

Otázka, jak je to s užíváním bytu k bydlení, se řešila už v červnu 2018, kdy se ověřovaly informace, že kožní specialista využívá jako ordinaci celou nemovitost.

„Následná fyzická prohlídka zástupci městské části Praha 1, kteří pořídili i fotodokumentaci bytu, tuto nesprávnou domněnku vyvrátila,“ uvedl Arenberger v dopise radnici ještě před privatizací bytu.

Podle snímků byla v inkriminované části bytu pracovna, záchod nebo koupelna.

Reklama

Související témata:

Doporučované