Hlavní obsah

Policie prověřuje, jak Čepro nakoupilo biopaliva od Agrofertu za 5 miliard

Ilustrační foto.

Reklama

Policisté prověřují zakázky státní firmy Čepro na biopaliva od holdingu Agrofert za 5 miliard korun. Zakázky si firmy sjednaly bez výběrového řízení.

Článek

Policie prověřuje zakázky státního podniku Čepro pro holding Agrofert, který od roku 2017 bez soutěže dodával státnímu podniku biosložku do nafty. Ta je povinná ze zákona. Informaci přinesl server Kverulant. Holding Agrofert patří do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

Policisté Čepro v lednu vyzvali k poskytnutí informací u tendrů na nákup biopaliv. „Společnost informace poskytla a je připravena k další součinnosti,“ uvedl pro server iRozhlas.cz mluvčí Čepra Marek Roll. Podle právníků státního podniku se policie případem zabývá na základě trestního oznámení.

Policie prověřuje zakázky z let 2017 až 2020 v hodnotě pěti miliard korun. Mluvčí protikorupční policie případ nekomentoval. Policie zatím nikoho neobvinila.

Čepro do roku 2016 nakupovalo biosložky ve veřejných tendrech, od roku 2017 státní podnik nakupoval bez výběrového řízení. Hájí se právními expertizami, podle nichž postupuje správně a není povinnost vypisovat veřejné zakázky.

„Dohodli jsme se v roce 2008 s tehdejším ministrem financí, že přistoupíme k zadávání veřejných zakázek dobrovolně v případech, kdy nás to jako obchodní společnost nebude poškozovat,“ řekl serveru Aktuálně.cz ředitel Čepra Jan Duspěva.

Podle jeho argumentace tím firma výrazně šetří, neboť část dodavatelských firem se dle něj do veřejného tendru hlásit nechce, aby tím neodhalila své nabídkové ceny konkurenci.

Holding Agrofert k dodávkám pro Čepro uvedl, že je získává dlouhodobě buď dle rámcových smluv uzavřených na základě veřejných zakázek, anebo kupních smluv uzavřených po obchodním jednání.

Podmínky dodávek do Čepra patří podle mluvčího Karla Hanzelky k nejpřísnějším. „Jak po formální, tak i po ekonomické stránce, jakých se naše dceřiné firmy účastní. Co je nám známo, tak v našem případě všechna řízení proběhla dle platné legislativy,“ řekl mluvčí serveru.

Reklama

Doporučované