Hlavní obsah

Policie prověřuje lékaře, kteří léčili rakovinu nepovolenou metodou

V ostravské nemocnici prověřuje policie případ, na který upozornilo bývalé vedení ústavu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Devět pacientů v konečné fázi rakoviny se zúčastnilo výzkumu, který neschválila nemocnice ani úřady. Policii poslal na své podřízené dnes už bývalý ředitel fakultní nemocnice Svatopluk Němeček. Seznam pátral po pozadí kauzy.

Článek

V září loňského roku přišlo na krajské policejní ředitelství v Ostravě trestní oznámení. Sepsali ho advokáti podle zadání tehdejšího ředitele ostravské fakultní nemocnice a někdejšího ministra Svatopluka Němečka.

Dokument podle zjištění Seznamu obsahuje závažná obvinění vůči dvěma lékařům - docentům Pavlu Zončovi a Stanislavu Czudkovi.

V kostce: vyslovuje podezření, že obě lékařské kapacity pod hlavičkou výzkumu odebíraly lidem v poslední fázi rakoviny tkáně a vyráběly z nich takzvané onkovakcíny.

Jenže tento výzkum podle oznámení neschválilo vedení nemocnice a ani Státní ústav pro kontrolu léčiv - což je podle zákona nutné.

Ani léčba prý lidem stejně nemohla pomoci, říká nyní exředitel Němeček s odvoláním na interní vyšetřování samotné nemocnice.

Další podezření je také závažné. Pacienti podle trestního oznámení měli za účast ve výzkumu lékařům platit desítky tisíc korun.

Vnitřní vyšetřování nemocnice to označilo za „obchod s nadějí”. Tedy zneužívání lidí, kteří brali každou šanci, aby přežili. Trestní oznámení to pak řečí trestního zákoníku popisuje jako podvod a neoprávněné odebírání tkání a orgánů.

Lékaři Pavel Zonča i Stanislav Czudek, oba respektovaní odborníci, obvinění odmítají. A popírají, že by od lidí brali peníze.

Autor výzkumu Stanislav Czudek říká, že povolení státních úřadů měl už z dřívějška - jeho výzkum se prý odehrává 20 let.

Zonča Seznamu řekl, že s výzkumem neměl nic společného. Jen to, že se odehrával na chirurgické klinice, kterou vedl. Výzkum zastavil, jakmile v roce 2015 zjistil, že mu skutečně povolení chybí.

Za oběma lékaři stojí i současný ředitel nemocnice Evžen Machytka. Podle něj měl výzkum jen administrativní nedostatky.

Celou reportáž najdete v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované