Hlavní obsah

Policie řeší Účtenkovku. Zjišťuje, zda se jedná o podvodnou loterii

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Policie vyšetřuje státní loterii Účtenkovku, kterou nejspíš ovládli profesionální hráči. Trestní oznámení podal jeden z účastníků hry, vadilo mu, že stát provozuje podvodnou loterii, za kterou platí všichni daňoví poplatníci.

Článek

„Podal jsem trestní oznámení jako účastník loterie. Jako živnostníkovi mi velmi vadí, když tady stát provozuje loterii, která umožňuje legálně dělat podvody a navíc za to ještě platí všichni daňoví poplatníci,“ řekl Seznamu živnostník Radim Hasalík.

Případ má nyní na stole Oddělení hospodářské kriminality na Praze 4. „Ano, pan Radim Hasalík podal trestní oznámení a Účtenkovkou se zabýváme,” potvrdila Seznamu policie.

„Účtenkovka není zabezpečena proti profesionálním hráčům, kteří registrují velké množství účtenek. Tím je narušena záruka rovné možnosti výhry všem účastníkům,“ píše policii Hasalík.

Podle něj může policie udělat vlastní analýzu, požádat znalce a vyvinout vlastní aktivitu pro ověření, zda došlo k trestnému činu.

Jak už Seznam napsal, z čísel zveřejněných přímo Ministerstvem financí například plyne, že v srpnu jeden hráč registroval 11 tisíc účtenek EET, přičemž průměrná hodnota jedné z nich byla 328 korun.

Aby jeden hráč nasbíral měsíčně přes 11 tisíc účtenek a následně je do loterie zaregistroval, je podle analytika Marka Sušického téměř nemožné.

Nová pravidla se dají obejít

Ministryně Alena Schillerová po zjištění Seznamu oznámila, že mění pravidla hry. Jeden hráč může registrovat pouze 500 účtenek měsíčně. Jak ale Seznam zjistil, i toto pravidlo mohou profesionální hráči lehce obejít.

Doteď mohl hráč poslat do systému neomezený počet účtenek. Hráči měli dva způsoby, kterými by zvýšili šanci na výhru. První metodou je vydávání haléřových účtenek s následným propíráním na jejich bazaru. Druhým způsobem je využít majitele obchodu nebo živnostníka, který má vlastní kasu a může ji nastavit tak, aby účtenky zákazníků rovnou registroval do systému Účtenkovky.

Jednotlivý hráč mohl dosud přes bazar účtenek přímo proprat tisíce účtenek, nové pravidlo toto ale neumožňuje. Hráči však rychle přišli na to, jak novinku obejít. Stačí si založit více účtů. Na každý pak už lze nasbírat podle pravidel až 500 účtenek.

„Pokud si vytvořím na bazaru padesát hráčských účtů a podle pravidel na bazaru získám 500 účtenek, tak dohromady může mít jeden člověk 25 tisíc účtenek,“ komentoval pro Seznam analytik Marek Sušický.

Vše kontrolujeme

Jeden hráč se tak může vydávat za padesát dalších hráčů a zvýšit si šanci na výhru.

„Zatím nemáme žádná čísla, protože pravidla jsou až od prosince. Úprava pravidel něco málo mění, ale pro profesionální hráče to není žádná překážka,“ dodal Sušický.

Na bazaru je i funkce robot, kde přímo stojí: „Po aktivaci robota dojde k tomu, že systém najde účtenky, které ještě nemáte, a nahraje je na vámi vybraný herní účet na Účtenkovce. To vše jedním klikem. Po aktivaci nevypínejte okno, ale nechte robota běžet.“

Robot podle bazaru projíždí účtenky od nejstaršího možného data a hledá účtenky, které ještě uživatel nemá. Bazar se rovněž chlubí novou funkcí. „Pokud se robotovi nepodaří nahrát účtenku do Účtenkovky, dává automaticky záporné hodnocení,” píše zmíněný web.

Ministerstvo ale konstatovalo, že k podvodu docházet nemůže.

„Ministerstvo průběžně kontroluje dodržování pravidel Účtenkovky. Pokud zjistí, že byla pravidla porušena, může být podle Herního plánu zrušen hráčský účet nebo registrace účtenky,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

„Máme k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání odhalit a sankcionovat,“ dodal. Na dotaz, které konkrétní nástroje používají k odhalení podvodu, ministerstvo neodpovědělo.

Reklama

Doporučované