Hlavní obsah

Policie rozbila vietnamský gang výrobců pervitinu. Působil v Čechách a Německu

Policisté z Národní protidrogové centrály zadrželi šest lidí.

Reklama

Česká policie zadržela šest osob, které podle kriminalistů stojí za velkoobjemovými laboratořemi na výrobu metamfetaminu. Skupina složená převážně z Vietnamců působila v západních Čechách a v Německu.

Článek

Policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) zadrželi šest lidí, kteří podle kriminalistů stojí za chodem velké části velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu nejen v České republice, ale i v Německu. Na webových stránkách policie o tom informovala mluvčí NPC Barbora Kudláčková. Policie při zásahu našla odpadní materiál z výroby zhruba 200 kilogramů pervitinu.

Kriminalisté podle ní také odhalili laboratoř, kde se uskutečňovala průmyslová extrakce pseudoefedrinu. „Představoval významný zdroj prekursoru pro velkoobjemovou výrobu metamfetaminu soustředěnou zejména v západních příhraničních oblastech České republiky a na území Spolkové republiky Německo. Jedná se o první zajištěný provoz svého druhu na našem území,“ uvedla Kudláčková.

Zadrženou šestici obvinili policisté z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jí hrozí až 12 let vězení. Podle Kudláčkové se však pravděpodobně počet stíhaných ještě zvýší. „Skupina složená převážně z příslušníků vietnamské národnosti využívala svých vazeb na krajany v obou zemích, včetně jejich spojení s obchodními aktivitami zejména na tržnicích v příhraničí,“ uvedla mluvčí.

Policisté podle ní odhadují, že za půl roku, během kterého skupinu sledovali, vyprodukovala stovky kilogramů pseudoefedrinu. Pachatelé také pravděpodobně vypouštěli vysoce toxické odpadní látky z výroby drog do přilehlé zemědělské půdy a odváželi je do okolí k nelegální likvidaci. Kriminalisté tyto okolnosti dále prošetřují.

Reklama

Související témata:

Doporučované