Hlavní obsah

Policie rozháněla střelbou násilný protest v Rotterdamu

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace v Rotterdamu. Jedno policejní auto skončilo v plamenech, jiné s rozbitým předním sklem od jízdního kola.

Reklama

V nizozemském Rotterdamu se v noci na dnešek demonstrovalo proti epidemickým opatřením. Sedm lidí se zranilo, dvacet lidí policie zatkla. Protest proti restrikcím se dnes čeká také v Amsterdamu nebo rakouské Vídni.

Článek

Na demonstraci v nizozemském Rotterdamu proti vládním omezením pro neočkované osoby vypukly nepokoje. Davy výtržníků v noci z pátku na sobotu v centru nizozemského přístavního města zapalovaly auta a házely na policii kameny. Policie odpověděla varovnou střelbou a vodními děly.

Během noci, kterou starosta Rotterdamu odsoudil jako „orgie násilí“, došlo ke zranění sedmi lidí. Policie asi 20 protestujících zatkla, napsal web BBC. Město vyhlásilo dočasný stav nouze a preventivně uzavřelo hlavní nádražní stanici.

„Stříleli jsme nejprve varovně, ale došlo i na přímé výstřely, protože policisté byli v ohrožení života,“ uvedla pro web The Guardian policejní mluvčí Patricia Wesselsová. Z fotografií v nizozemských médiích bylo patrné, že nejméně jedno policejní auto skončilo v plamenech, jiné s rozbitým předním sklem od jízdního kola.

Později se situace z velké části uklidnila, na místě střetu demonstrantů s příslušníky policie ale zůstaly trosky vyhořelého policejního auta a desítky rozbitých jízdních kol. V ulicích po zbytek noci hlídkovali policisté na koních a v policejních dodávkách.

Nizozemská policie uvedla, že k „obnovení pořádku“ byly přivolány jednotky z celé země. Podle místních médií se na výtržnostech podílely i gangy fotbalových chuligánů.

Protestující v Rotterdamu vyjádřili svůj nesouhlas s vládními návrhy na zavedení tzv. covid pasu pro očkované nebo ty, kteří se z nemoci vyléčili. Pokud by průkaz skutečně vstoupil v platnost, mohli by do vnitřních prostor, jako jsou restaurace a bary, vstupovat pouze ti, kteří se jím prokážou.

Testy nebudou stačit ani v Nizozemsku

Nizozemská vláda chce zavést zákon, který by soukromým podnikům umožnil vpouštět pouze lidi, kteří byli proti onemocnění covid-19 očkováni, nebo jej prodělali. Stejně jako v ČR od příštího pondělí by již v Nizozemsku nestačil negativní test.

V posledních dnech se v zemi objevily rekordní počty nově nakažených. Před týdnem v zemi vstoupila v platnost nová částečná uzávěra. Ta má platit nejméně tři týdny. Opatření znamenají, že platí omezení soukromých návštěv v domácnostech, zkrátila se otevírací doba obchodů a restaurací, sportovní utkání jsou bez diváků. Zaměstnavatelé mají v co nejvyšší míře umožnit práci z domova.

V pátek vláda také zakázala pálení ohňostrojů při oslavách konce kalendářního roku. Již druhý rok po sobě. „Cílem zákazu je v co největší míře zabránit dalšímu zatížení zdravotnictví, orgánů činných v trestním řízení a pracovníků první pomoci,“ uvedla vláda.

Počet případů ale roste v celé Evropě. Podle údajů společnosti OurWorldInData se týdenní průměr nových případů nákazy koronavirem v EU v posledních týdnech zečtyřnásobil. Ještě 1. října bylo v EU přes 110 nových případů na milion obyvatel denně, ve čtvrtek to již bylo 446.

V lednu vypukly v Rotterdamu a dalších nizozemských městech nepokoje poté, co vláda vyhlásila zákaz vycházení ve snaze omezit prudce rostoucí počet nakažených koronavirem.

Demonstrace se chystají i ve Vídni

Demonstrace proti vládním pandemickým opatřením se uskuteční také v Amsterdamu či Vídni. V rakouské metropoli se na sobotu chystá demonstrace proti epidemickým opatřením, kterou pořádá opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Protestu v rakouské metropoli se podle agentury AFP hodlají zúčastnit tisíce lidí.

Rakousko v pátek jako první země v Evropské unii v této vlně pandemie rozhodlo o celostátní uzávěře a navíc chce od února nařídit povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele. Alpská země současně zaznamenala nový rekordní přírůstek počtu nových případů nákazy za den.

Pořádající FPÖ se k očkování staví dlouhodobě negativně. „Rakousko je nyní diktatura!“ uvedl v reakci na vyhlášení lockdownu předseda Svobodných Herbert Kickl, který se nicméně manifestace patrně nezúčastní kvůli vlastní rekonvalescenci po koronavirové nákaze.

Reklama

Doporučované