Hlavní obsah

Policie rozkrývá vraždu velvyslance v Turecku, Rusko vyslalo do země vlastní agenty

 

Reklama

Turecká policie zadržela příbuzné útočníka v ankarské galerii, spekuluje se o jeho napojení na radikální skupiny.

Článek

Po popravě ruského velvyslance Andreje Karlova na vernisáži v Ankaře zadržela turecká policie šest lidí, převážně příbuzné útočníka.

Mezi zadrženými jsou pachatelovi rodiče, strýc a další dva příbuzní, na policii skončil i jeho spolubydlící. Právě útočníkův strýc je údajně napojený na gülenistické hnutí, tedy na spojence duchovního Fethullaha Gülena, jemuž Ankara připisuje i červencový neúspěšný pokus o státní převrat. Gülen sám však na útok na ruského velvyslance reagoval oznámením, že je „šokován a zarmoucen”.

Není jisté, zda se útočník Mevlüt Mert Altintaş letošního převratu zúčastnil. Turecko nyní vyšetřuje, co pachatel po zmařeném puči dělal, 15. i 16. července měl totiž ze služby volno. Po převratu byl dočasně suspendován a do služby se vrátil 16. listopadu.

Spekuluje se také, že byl 22letý muž členem syrské radikální organizace Fronta dobytí Sýrie (dříve an-Nusra), jež je napojena na teroristickou organizaci Al-Káida. Podle očitých svědků se k ní přihlásil bezprostředně po vraždě zazpíváním její hymny v arabštině.

„Alláhu Akbar, nezapomeňte na Sýrii, nezapomeňte na Aleppo. Pokud my nejsme v bezpečí, nebudete ani vy,” křičel útočník se zdviženým ukazováčkem krátce po incidentu na přítomné svědky. Ti také uvedli, že Altintaş přímo zmínil odplatu za zabíjení civilistů v syrském Aleppu. Krátce po těchto zvoláních byl zastřelen speciální jenotkou.

Příznivci Fronty dobytí Sýrie protestovali před necelým týdnem před ruským konzulátem, kde slibovali pomstu za Aleppo.

Altintaş, jehož bezpečnostní služby identifikovaly krátce po incidentu jako policistu mimo službu, si podle tureckého tisku pronajal hotelový pokoj nedaleko místa činu a v pondělí si vzal v práci volno.

Do galerie, která je situovaná v jedné z nejbohatších čtvrtí Ankary nedaleko ambasád USA a Německa, dorazil na výstavu sponzorovanou ruskou ambasádou v černém civilním obleku. Ochranka u něj u vstupu objevila zbraň, s níž ho po předložení policejního dokladu pustila dovnitř. Při zahájení vernisáže měl velvyslanec Karlov projev, během něhož stál útočník za jeho zády, po několika minutách došlo ke střelbě.

Provokace, která turecko-ruské vztahy nezmění

Do Turecka byla vyslána osmnáctičlenná skupina ruských vyšetřovatelů, diplomatů a agentů tajných služeb, která se případem bude zabývat.

„Budou v Turecku na základě telefonické dohody mezi ruským a tureckým prezidentem vyšetřovat vraždu velvyslance Andreje Karlova,” oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin i jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se shodli, že jde o provokaci, která rozhodně nenaruší vzájemné vztahy. Ty jsou po loňském sestřelení ruského vrtulníku stále napjaté. Putin však uvedl, že šlo o čin, který měl nepochybně zmařit normalizaci vztahů mezi oběma státy a nastolení míru v Sýrii. Ruský tisk poukazuje na možné napojení útočníka na Islámský stát a další radikální skupiny, které nepodporují dobré vztahy Ruska a Turecka.

Po další střelbě, která proběhla dnes v brzkých ranních hodinách u ambasády Spojených států, tentokrát bez zraněných, se americká diplomacie rozhodla v úterý uzavřít běžný provoz nejen velvyslanectví v Ankaře, ale i konzulátů v Istanbulu a v Adaně.

Reklama

Doporučované