Hlavní obsah

Ještěd nebo Český ráj. Policie o víkendu líčí na turisty

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Policisté se o víkendu v regionech zaměří na místa, kam často jezdí lidé na výlety.

Článek

V Libereckém kraji je turistických lákadel hned několik. Ještěd, Trosky, Český ráj a samozřejmě horská střediska. Policie sice neplánuje o víkendu posilovat hlídky na hranicích okresů, zaměří se ale právě na turistické atrakce.

„Krajské ředitelství policie dohlíží na veškerá opatření zejména v místech, kde lze předpokládat větší výskyt osob na jednom místě. Tedy nejen v turisticky oblíbených lokalitách našeho kraje, ale také na místech sportovního vyžití, v centrech měst, na vlakových a autobusových nádražích nebo na terminálech městské hromadné dopravy,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský.

Policisté v Libereckém kraji zatím zaznamenali bezmála 500 přestupků, 70 z nich bylo vyřešeno pokutou na místě. Jaké jsou výše udělených pokut a jaká byla ta nejvyšší, policie zatím nesdělila.

Také policisté v Olomouckém kraji budou kontrolovat i během víkendu dodržování všech omezení vyhlášených v souvislosti s epidemií. Policisté se zaměří rovněž na kontroly turisticky oblíbených lokalit v celém Olomouckém kraji. „Od 1. března do 4. března jsme v kraji provedli celkem 19 017 kontrol. Při nich bylo zjištěno celkem 303 přestupků, přičemž v 52 případech byl přestupek řešen uložením pokuty v příkazním řízení. Musím upozornit, že tato čísla zahrnují kontroly dodržování veškerých mimořádných opatření. Nejde tedy jen o kontroly související s omezením pohybu osob, tyto údaje nejsou sledované. A nejsou sledované ani výše ukládaných pokut,“ popisuje mluvčí krajské policie Marie Šafářová.

Foto: Běhej srdcem

Policisté v Jizerských horách v Libereckém kraji kontrolují i běžkaře.

V případě porušení vládních nařízení mohou policisté věc vyřešit na místě uložením pokuty do výše 10 tisíc korun, nebo věc oznámit k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Ten pak může udělit pokutu až ve dvojnásobné výši.

Namátkové kontroly v okresech se od pondělí zaměřují na osobní dopravu, ale také na hromadnou dopravu, autobusy nebo vlaky.

„Od pondělí provádíme přibližně sto tisíc kontrol za den a například včera bylo z kontrolního stanoviště vráceno 1252 vozidel. Aktuálně nemám k dispozici informace o přesném počtu udělených pokut v souvislosti s porušením tohoto konkrétního nařízení,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Policejního prezidia David Schön.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve středu řekl, že bude chtít, aby vláda zařadila ty, co jsou na ulicích nasazení, do prioritních skupin pro očkování. „Během těch kontrol se setkávají s desítkami i stovkami osob,“ uvedl. Chápe, že doposud byli na předním místě například učitelé, protože se žáci měli urychleně vracet do škol. „Jsem rád, že ten systém funguje,“ uvedl s tím, že se ale situace změnila. Prioritou by měl být integrovaný záchranný systém.

Podle Hamáčka je brzy hodnotit, zda se snížila mobilita, ukázalo se však, že opatření byla nutná. „Já věřím, že tím dosáhneme toho, co chceme – poklesu nově nakažených a nově hospitalizovaných,“ dodal.

Reklama

Doporučované