Hlavní obsah

Policie se začala zabývat dvěma díly ze seriálu Seznamu Zvláštní vyšetřování

Reportéři Jiří Kubík a Sabina Slonková v rozhovoru vysvětlují, jakými případy a proč se zabývali a do jakých se budou pouštět.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík natočili už pět dílů investigativního seriálu a v případě dvou z nich policie požádala o předání informací a natočeného materiálu.

Článek

„Policie se začala zajímat hned o první díl, který vycházel z telefonátu s bývalým policejním agentem Karlem Rziepelem alias Citronem," říká v rozhovoru reportér Jiří Kubík. Rziepel, který sehrál klíčovou roli v kauze týkající se bývalého generálního sekretáře Ministerstva zahraničí Karla Srby, reportérům řekl, že musí žít mimo Českou republiku, mlčet o bývalých kauzách a za to dostává od nejmenované osoby pravidelný přísun peněz.

Policie se na redakci zpravodajství Seznamu obrátila se žádostí o poskytnutí nahrávky s prvním dílem seriálu. Co konkrétně v Rziepelově případu vyšetřují, ale policisté odmítli sdělit.

Nejen Citron, ale i Klausova amnestie

Podobně postupovala kriminálka i v případě třetího dílu Zvláštního vyšetřování, který se týkal amnestie vyhlášené bývalým prezidentem Václavem Klausem na Nový rok 2013.

„Minimálně jsme prokázali, že tu vznikl prostor, aby s amnestií někdo obchodoval. Zda to bylo s vědomím Václava Klause, nebo bez něj, na to si ještě budeme muset počkat," říká reportérka Sabina Slonková.

Zvláštní vyšetřování přineslo konkrétní svědectví lidí z Pražského hradu, kteří popsali způsob příprav amnestie (i její části, která zastavila osm a více let trvající trestní stíhání), i názory právníků, kteří jsou přesvědčeni, že bývalý prezident šel svým rozhodnutím o amnestii na ruku konkrétním podnikatelům.

Policie, prošetřující už několik let podezření z korupce v případu amnestie, si i v tomto případě od Seznamu vyžádala natočený materiál.

Svou dohru má i čtvrtý díl seriálu o pašování zbraní s diplomatickým krytím. Týkal se případu z roku 2002, kdy policie vyšetřovala předražené zakázky na rekonstrukci ambasád a narazila při tom na informaci o nálezu kontejneru se stavebním materiálem v Amsterodamu, který ukrýval zbraně pro Afriku.

„O tuto věc se začali zajímat poslanci ve Sněmovně. Poslankyně Jana Černochová chce tento problém otevřít na komisi pro kontrolu tajných služeb," uvedla Sabina Slonková.

Další díly se otočí do současnosti

Reportéři v rozhovoru mluví mimo jiné i o zákulisí natáčení investigativního seriálu, o nových svědcích ve starých kauzách i o případech, jimiž se budou v dalších dílech zabývat. „Od minulosti jsme se odpíchli do žhavé současnosti. Bylo to celkem plynulé navázání, protože i v těch předchozích dílech se ukázalo, že je v nich stopa, která vede do přítomnosti," říká Jiří Kubík.

Reklama

Doporučované