Hlavní obsah

Policie si Janstu také nahrávala. Já jsem dělník, on je boss, řekl Pelta

Policie si nahrála Janstu, jak řeší rozdělování dotací na sport.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Před obviněním měla policie na mocného šéfa unie sportu řadu nahrávek, kde se mluví o jeho roli v rozdělování dotací.

Článek

Dlouho před tím, než policie obvinila mocného předsedu České unie sportu Miroslava Janstu v případu rozdělování státních dotací pro sport, věděla o jeho roli v dotační politice spoustu podrobností.

V policejních dokumentech, které Seznam získal, je jméno vlivného muže s politickými konexemi dost frekventovaným pojmem.

Policejní protokoly ho zmiňují v řadě otázek či odpovědích při výsleších a vyšetřovatelé mají i několik tajně pořízených nahrávek, kde se o Janstově místě v dotačním systému mluví.

Že bylo důležité, potvrzuje i fakt, že Miroslav Jansta byl při květnové policejní razii jedním z prvních zadržených a kanceláře České unie sportu byly mezi objekty, které policie prohledala.

Na rozdíl od fotbalového bosse Miroslava Pelty či náměstkyně na Ministerstvu školství Simony Kratochvílové však ještě tehdy nebyl obviněn. Až teď.

Už v té době však policisté do dokumentů napsali, že Jansta měl ve vyšetřovaném rozdělování dotací svoje místo.

Obvinění proti Janstovi stojí na tom, že jednal o výhodě pro Českou unii sportu a znevýhodnil tak ostatní potenciální příjemce dotací.

Vyšetřovatelé v dokumentech popisují jeho kontakty na bývalého šéfa odboru na Ministerstvu školství Zdeňka Břízu, pod něhož rozdělování peněz na sport spadalo a který je také mezi obviněnými.

Seznam má rovněž policejní dokumenty, z nichž mohla policie vyčíst, jaký vliv měl Miroslav Jansta na náměstkyni Kratochvílovou.

K dispozici je v nich totiž i část tajně nahraných hovorů, na nichž Jansta a Kratochvílová probírají detaily rozdělování dotací. Nahrávky jsou z letošního ledna (část uvádíme v úvodním videu). 

Video: Jsme jako jejich dělníci a Karel je boss a Jansta...

Na přepsaných nahrávkách Jansta s Kratochvílovou třeba řeší, že ministerský systém rozdělování peněz by největší částky přisoudil jachtingu, což oba považují za nemožné a domlouvají se, jak to změnit.

„Jo, ale musíme to udělat tak, že to bude jakoby vypadat elegantně kontinuálně. Já si s tím musím poradit, protože to je blbost, aby všechny prachy shrábl nějaký vodní sport,“ zareagovala na nahrávce  Kratochvílová.

Janstovi se však také nelíbilo, že Ministerstvo školství mohlo výši dotací pro jednotlivé sporty počítat znovu. A také způsob, jak do rozdělení peněz zasahuje tehdejší ministryně Kateřina Valachová.

„A jak ji zastavíte," ptá se například náměstkyně na nahrávce a z kontextu plyne, že má na mysli ministryni Valachovou.

O Janstovi a jeho roli se však zmiňují i další obvinění.

Pelta a Kratochvílová o něm mluví jako o „bossovi“, když řeší, že mají od Jansty dostat seznam projektů, které mají ještě dotace z ministerstva získat.

Miroslav Jansta už pro Seznam Zprávy před několika dny popřel, že by Peltovi nosil přehled projektů. Uvedl však, že se občas stávalo, že mu volali z nějakého sportovního klubu a chtěli vědět, kolik jejich žádost dostala bodů. Jansta prý pak zavolal Peltovi a zeptal se ho na to.

Reklama

Doporučované