Hlavní obsah

Policie si předvolala dalšího svědka kvůli dotaci pro Penam

Pekárna Penam.

Reklama

Policie pokračuje ve vyšetřování dotace pro pekárnu Penam. Dotaci ze svých fondů odmítá proplatit Evropská unie.

Článek

Policisté vyšetřující dotaci pro firmu Penam z holdingu Agrofert si předvolali dalšího svědka, který tvrdí, že firma na dotaci neměla nárok. Uvedl to server Neovlivní.cz.

Již v říjnu na policii vypovídal bývalý provozní firmy Michal Miksche, podle kterého byla dotace neoprávněná. Nyní chtějí vyšetřovatelé mluvit i s Vladimírem Horou ze společnosti Futurpol, která Penamu od roku 1998 dodává výrobní technologie.

„Penam na dotaci podle mého názoru neměl nárok,“ řekl Hora již dříve serveru.

Vyšetřování se týká 100milionové dotace z Evropské unie pro Penam na inovační linku na toastový chleba. Firma zatím peníze dostala z české státní kasy, Brusel ji odmítá proplatit.

Auditoři trvají na tom, že projekt na výstavbu nové linky nebyl inovativní, a nesplnil tak kritéria dotace. Definitivní rozhodnutí o neproplacení z Bruselu přišlo v listopadu loňského roku.

Evropská komise napadla projekt loni ve zprávě ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Penam patří do holdingu Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů.

České úřady se ale s hodnocením auditorů nespokojily a vyžádaly si další informace. Komise si proto najala tři externí auditory. A všichni potvrdili, že projekt dotaci dostat neměl.

Není jasné, zda české ministerstvo průmyslu bude peníze po Agrofertu vymáhat zpět. Stále totiž odmítá uznat závěry bruselských auditorů a případ nemá za uzavřený. Podle serveru hodlá ministerstvo zkoumat další možnosti postupu. Dobrovolně se peníze nechystá vracet ani firma. Koncern už dříve uvedl, že by se mohl bránit i soudně.

Reklama

Doporučované