Hlavní obsah

Policie stíhá osm lidí v kauze z éry hejtmanky Jermanové

Foto: Seznam Zprávy

Bývalá hejtmanka Pokorná Jermanová věřila, že vyšetřování policie ukáže, že jsou všechna podezření falešná. Vývoj je ovšem opačný.

Reklama

Detektivové stíhají podle zjištění Seznam Zpráv osm lidi kvůli zakázkám na středočeských silnicích. Mimo jiné kvůli podezření z manipulací a korupce.

Článek

Je to rok, co do kanceláří středočeských silničářů dorazili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Nechali si vyjet informace ke všem zakázkám, zkopírovali si obsah počítačů.

A přestože tehdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO reagovala slovy, že se aspoň ukáže, jak jsou všechna podezření z ohýbání zakázek a stamilionových úniků peněz falešná, má nyní případ zcela opačný vývoj.

Podle zjištění Seznam Zpráv vyšetřovatelé na přelomu února a března obvinili kvůli zakázkám na středočeských silnicích osm lidí.

„Trestní stíhání mimo jiné souvisí se zadáváním veřejných zakázek ze strany Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Mezi obviněnými figuruje i tehdejší čelný představitel této příspěvkové organizace,“ potvrdil Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Obvinění vznesli policisté hned z několika trestných činů: z úplatkářství, ze zadání výhody při veřejné zakázce a ze zneužití pravomoci.

Jaká je škoda zmanipulovaných zakázek, vyšetřovatelé nechtějí upřesnit. Nezveřejnili ani, koho přesně stíhají.

Krajskou správu silnic vedl do letošního března Zdeněk Dvořák. Seznam Zprávy se snažily získat jeho vyjádření, jestli právě on je mezi obviněnými. Na dotaz zatím nereagoval.

Foto: Vojtěch Blažek

V případu jde podle všeho o zakázku pro firmu Culinaria Art. Ta sice provozuje hotel s restaurací, avšak předloni dostala mimo jiné zakázku na ořezání silnice u vesnice Lhotka na Kolínsku (na snímku).

Podle informací Seznam Zpráv je jedním z tendrů, kvůli nimž padla obvinění, i zakázka na ošetření stromů podél okresních silnic na Kolínsku a na Kutnohorsku. Zakázku na práce oceněné téměř na milion dostala firma patřící Robertu Chejnovi, uznávanému šéfkuchaři, který se však nikdy neživil oborem, který byl předmětem zakázky.

Robert Chejn provozuje vyhlášený hotel ve vesnici, kde bydlí dnes už bývalý ředitel silničářů Dvořák. Když se ho předloni Seznam Zprávy na zakázku ptaly, pochybnosti odmítal.

„Co řešíte? Můj osobní život, nebo vás zajímá řádně vysoutěžená zakázka a její plnění? Pokud to druhé, pak vysoutěžená firma má v doložce živnostenského rejstříku provádění zemědělských a lesnických prací a do těchto typu tendrů má právo se přihlásit a nabídnout cenu za práci. Vše v souladu se zákonem,“ reagoval.

Krajský zastupitel Michael Pánek (ODS), největší kritik hospodaření silničářů, předloni dokázal, že ve skutečnosti stromy ořezány nebyly: zaplatil soudní znalkyni, která na místě zjistila, že ani jediný ze stovky ořešáků určených k ořezání pilu neviděl. Sepsala to do posudku opatřeného kulatým razítkem.

Kraj pod vedením hejtmanky Pokorné Jermanové tehdy kontroval dvěma vlastními analýzami, že práce provedeny byly. První z nich však zpracoval odborník na vycpávání zvěře. Ani druhá nebyla znaleckým posudkem a jen stručně konstatovala, že je s odstupem času nemožné zjistit, jestli se stromy ošetřily, nebo ne.

Že nynější policejní obvinění míří právě na tuto zakázku, dosvědčuje i fakt, že detektivové se před časem obrátili na krajský úřad s nabídkou, aby se připojil k trestnímu řízení jako poškozená strana. Neboli aby mohl – pokud kauza dospěje k soudu – vymáhat případnou škodu po pachatelích.

„Připojili jsme se, a naši právníci tak budou moci nahlížet do spisu,“ potvrdila nová hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Seznam Zprávy už dříve podrobně rozebraly i další problémový tendr: středočeská správa silnic nakoupila za 45 milionů žluté pásky na svodidla, které mají včas varovat řidiče před zatáčkou. Je ale důvodné podezření, že zakázku ušila na míru konkrétní společnosti – nikdo jiný než pozdější vítěz totiž tyto reflexní značky nedodával, a nemohl tak splnit podmínky soutěže.

Navíc – když nedlouho před tím správa silnic tyto pásky nakupovala v rámci malé zakázky, platila firmě 700 korun za kus. V následném velkém tendru v celkové hodnotě 45 milionů už však cena vzrostla na 1200 korun za kus.

Reklama

Doporučované