Hlavní obsah

Policie u vstupu, polovojenský režim. I tak bude vypadat návrat žáků do škol

V pondělí se do lavic vrací desítky tisíc dětí z prvního stupně základních škol. (Ilustrační foto)Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

V pondělí přijde velká vlna návratů dětí do škol a vedení řeší zapeklité úkoly. Někde ohlídají dění před školou strážníci.

Článek

Tisíce dětí z prvního stupně čeká v pondělí obnovený nástup do školy. Na mnohé z nich podle zjištění Seznam Zpráv čeká zajímavá zkušenost.

Aby školy ohlídaly doporučení Ministerstva školství a nelehkou logistiku, povolají před budovy strážníky. „Před řadou škol bude asistovat policie. Požádaly ji o součinnost, protože nemají jinou právní možnost, aby ohlídaly, že děti rozestupy dodržují,“ uvedl pro Seznam Zprávy prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Spolek má dva tisíce členů, zastupuje pět stovek ředitelů škol.

O pomoc strážníků si požádala například Základní škola Jiráskova v Benešově u Prahy. „Sami jsme na to zvědaví. Nutí to lidi, aby dodržovali předem stanovená pravidla. Je to spíše kvůli ohlídání dopravní situace, ale mohou pomoci třeba i s dodržováním rozestupů,“ uvedla zástupkyně ředitele Hana Mikulcová.

Negativních reakcí se nebojí. „Děti strážníky znají. Chceme je hlavně kvůli bezpečnosti. Přijde 25 skupin dětí. Budou vstupovat z různých směrů. Dejte je do jediné ulice,“ řekla zástupkyně. Do tamní školy se v pondělí chystá asi tři sta dětí, tedy sedmdesát procent ze všech. Vedení připravilo detailní nástup s podrobným plánkem tříd, aby se žáci co nejméně potkali.

Sárközi opatrný přístup škol chápe. „Je to stresující pro rodiče, ředitele i děti,“ dodal.

Ministerstvo školství na začátku května vydalo manuál pro školy. Podle něj mají školy zařídit, aby děti udržovaly dvoumetrové rozestupy u vstupu do budov. Na zaručení však nemají oporu v zákoně. Ministr Robert Plaga po vlně kritiky zdůraznil, že manuál není závazný. „Je to návodné, nemá to být trestající. U školy nebude stát dráb z České školní inspekce nebo z Ministerstva školství a sledovat, jestli náhodou nedošlo k porušení manuálu,“ řekl už dříve pro Seznam Zprávy.

Jenže to vyvolalo ještě větší chaos. Školy se snaží co nejvíce zaručit bezpečnost dětí. Vznikají rozsáhlé plány či mapky, jak budou jednotlivé třídní skupiny v pondělí nastupovat do škol. „Bude to připomínat branné cvičení, polovojenský režim. Různé nástupy, aby se děti nepotkaly,“ popsal Sárközi.

Plaga zdůraznil, že se mají školy řídit především zdravým rozumem. „Pak tedy nechápu, proč ministerstvo vydalo manuál, kde je spousta podivných doporučení?“ namítl prezident komory.

Závazné jsou podle aktuálního manuálu Ministerstva zdravotnictví jen tři hlavní podmínky. První den školy musejí děti donést čestné prohlášení podepsané rodiči, že nemají příznaky koronaviru jako horečku, nebo kašel. Při pohybu ve škole mimo vlastní třídu musejí mít nasazené roušky. Jedna třídní skupina pak musí mít maximálně 15 dětí.

Foto: ZS Jiráskova

Třeba benešovská základní škola připravila detailní plán návratu. Zdroj: ZŠ Jiráskova

Právě slovo „maximálně“ ředitele i učitele znovu nadzvedlo. „Ministr dříve mluvil o plus minus patnácti dětech,“ zdůraznil Sárközi.

Rodiče mohli návrat dětí do školy hlásit maximálně do pondělka. „Snažil jsem se některým rodičům vyjít vstříc a bral jsem tedy i po termínu do skupiny třeba 16 dětí. Po nařízení ministerstva tyto děti do školy nemohou a musíme je škrtat,“ popsal situaci ředitel základní školy v brněnském Jundrově Přemysl Jeřábek.

Školy po měsících distanční výuky čeká velké logistické cvičení. Někde si nástup do škol přejmenovali na „invakuaci“.

Třeba do brněnské Základní školy Bakalovo nábřeží budou děti přicházet po skupinkách od půl osmé do půl deváté. „Budeme je do školy vpouštět třemi vchody, u kterých je budou organizovat učitelé. Každý pedagog bude mít na starost jednu skupinku, kterých je na škole 22. Všichni učitelé jsou od nás ze školy,“ popsala ředitelka Yveta Gašparcová.

Vrátí se tam asi 280 děti. Ne každou skupinu však může vyučovat třídní učitelka, což je pro rodiče důležité. „Budeme se snažit plnit všechna opatření, ale například dodržování bezpečnostních rozestupů bude velmi náročné. Pro děti bude každopádně lepší, když se vrátí do školy už teď. V září by byl jejich návrat velmi obtížný kvůli ještě delší prodlevě, během které nebyly ve škole,“ dodala ředitelka.

Podobné starosti řeší také na brněnské Základní škole Sirotkova. „Využijeme ve výuce i učitele ze druhého stupně, kteří mají potřebné kompetence k výuce prvostupňových žáků. Do školy se nám vrátí 78,2 procenta žáků prvního stupně. Bude velmi náročné dodržovat potřebná opatření, ale hlavně chceme, aby se už konečně děti vrátily do školy,“ dodal ředitel.

Školy dál zařizují distanční výuku pro žáky, jejichž rodiny se rozhodly nechat děti doma. Například na základní škole v Židlochovicích zůstává tento druh výuky prioritní. Učitelé do tříd v pondělí nepřijdou. „Učitelé budou i nadále připravovat distanční výuku pro všechny děti, které do dané třídy chodí. Rozdíl bude v tom, že ty děti, které do vyučování nastoupí, budou plnit úkoly z distanční výuky přímo ve škole,“ popsal ředitel Vladimír Soukop. Žáky bude ve třídě hlídat pedagogický pracovník.

Učitelé jsou ohledně nového způsobu vzdělávání skeptičtí. „Bude to složitá situace, jelikož bude nutné pracovat tak, aby moje pokyny zvládla předat paní asistentka, která s dětmi ve třídě bude,“ uvedla učitelka třetí třídy Helena Chmelková. Sama si zatím neumí představit, jak bude výuka fungovat.

Vládní opatření skrývají i jednu perlu. „Šestileté dítě musí mít ve škole roušku a maximálně 14 kamarádů ve třídě. Stejně staré dítě ve školce nemá skoro žádná omezení a dětí je třeba 30,“ podivil se Radek Sárközi.

Reklama

Související témata:

Doporučované