Hlavní obsah

Policie ukončila práci na kauze Čapí hnízdo

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Po výslechu dvou svědků se premiér Andrej Babiš a Jana Mayerová musí seznámit se spisem. Ten poté bude předán žalobci, aby rozhodl.

Článek

Policista Tomáš Hádek dokončil práci na dalším vyšetřování případu kauzy Čapí hnízdo. Případu, v němž čelí obvinění premiér Andrej Babiš a s ním bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Hádek provedl v této souvislosti dva výslechy, o nichž psala média. Na policii vypovídal syn premiéra Andrej Babiš mladší a také bývalý manažer společnosti Farma Čapí hnízdo.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala uvedl, že nyní se oba obvinění a jejich advokáti budou muset opět seznámit se spisem.

„Tyto požadavky procesního charakteru není možné opomenout. Po těchto úkonech bude moci být věc předložena zpět dozorovému státnímu zástupci k meritornímu rozhodnutí. Dle časového harmonogramu se předpokládá, že policejní orgán bude ve věci postupovat bez zbytečných průtahů,“ napsal Cimbala.

Teprve poté bude spis vrácen zpět žalobci Jaroslavu Šarochovi. A ten bude následně řešit, zda Babiše a Mayerovou obžaluje, nebo například jejich stíhání zastaví. Kdy Šaroch rozhodne, není podle Cimbaly jasné.

Jak je již známo, v případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Andrej Babiš mladší prvně v tomto případu vypovídal toto pondělí na policii zhruba šest hodin. Během výslechu mu mimo jiné byla předložena smlouva k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Jeden z účastníků pro Seznam Zprávy popsal, že syn premiéra uvedl, že podpisy na tomto dokumentu nejsou s pravděpodobností jeho. Někdo tak podle Babiše mladšího nejspíše smlouvu podepsal místo něho.

Dosud přitom policie pracovala s verzí, že na přelomu roku 2007 a 2008 držel syn premiéra čtyři akcie společnosti Farma Čapí hnízdo.

Už před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy Babiš mladší uvedl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily. Řekl, že smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal ani je osobně nepřevzal.

Babiš mladší říká, že dvacet stránek dokumentů, „které měly něco společného s farmou“, podepsal až „kolem roku 2011 nebo 2012, když se ze Spojených států vrátil“. Dokumenty podle vlastních slov podepsal na žádost svého otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková. Zda jde o stejnou smlouvu, která mu byla nyní předložena u výslechu, není jasné.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Při policejním výslechu navíc podle zdroje Seznam Zpráv zazněla také další nová informace. A to, že ani v obchodním rejstříku, ani ve spise nejsou založeny plné moci, na základě kterých byl Babiš mladší zastupován na valných hromadách Farmy Čapí hnízdo. Právě tyto dokumenty by mohly také odhalit, kdo plné moci podepsal.

Cimbala uvedl, že policie se v tuto chvíli zabývá také druhou výpovědí Andreje Babiše mladšího. Ten před několika dny vypovídal také o tom, jak byl podle svých slov zavlečen na Krym. Syn premiéra dlouhodobě říká, že tam byl odvezen, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš tvrzení svého syna odmítá.

„Policejní orgán se bude zabývat navazujícími úkony na nyní provedený výslech oznamovatele,“ podotkl Cimbala.

Dalším svědkem, který v uplynulých dnech vypovídal na policii, je pak bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo. Například řekl, že Andrej Babiš měl na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

„Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem,“ uvedl tento svědek pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované