Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování Čapího hnízda a Babiše, podle webu navrhne obžalobu

Šéfredaktorka webu Neovlivni.cz Sabina Slonková o kauze Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Komisař Nevtípil, který premiéra a jeho rodinu v kauze vyšetřoval, žalobci navrhne, aby Babiše a spol. postavil před soud, tvrdí server Neovlivní.cz.

Článek

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO). Obvinění si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout doplnění vyšetřování.

„Policejní orgán vyrozuměl obviněné a jejich obhájce o možnosti prostudovat spisy a učinit návrhy na doplnění vyšetřování,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Server Neovlivni.cz zjistil, jak by se měl případ dále vyvíjet. „Policejní komisař Pavel Nevtípil, který Babiše a jeho rodinu v kauze vyšetřoval, žalobci navrhne, aby českého premiéra postavil před soud,“ říká šéfredaktorka Neovlivni.cz Sabina Slonková

To ale neznamená, že Andrej Babiš stane před soudem, protože poslední slovo bude mít státní zástupce Jaroslav Šaroch, který případ dozoruje. „Jak se rozhodne není v tuto chvíli jasné, protože odmítá vystupovat a kauzu komentovat. S postupem policie ale souhlasil,“ vysvětluje Slonková.

„Důležitý je ve věci také závěr Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF), který má stejně jako česká policie podezření, že v kauze Čapího hnízda šlo o dotační podvod, že si český premiér vzal něco, co mu nepatří,“ dodává.

Podívejte se, co řekl ke kauze Čapí hnízdo předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ivan Bartoš (Piráti) o kauze Čapí hnízdo. Video: Seznam Zprávy

Vyjádření pro Televizi Seznam poskytl také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ke kauze Čapí hnízdo. Video: Seznam Zprávy

Advokát premiéra Babiše se nechtěl k vývoji v případu vyjadřovat. „Ke kauze Farmy Čapí hnízdo nepodávám žádné informace, nezlobte se,“ napsal Seznamu v SMS zprávě Michael Bartončík.

Klíčovým momentem v případu by mohlo být svědectví Andreje Babiše mladšího. Mluvčí žalobců Cimbala ale bez dalších podrobností uvedl, že „část věci týkající se jednoho z obviněných byla vyloučena k vlastnímu řízení“. V praxi to znamená, že samostatně se bude řešit větev případu Andreje Babiše juniora, který žije ve Švýcarsku a policie jej dosud nevyslechla. Sám je přitom jedním z obviněných.

Andreje Babiše mladšího loni v listopadu vypátrali reportéři Seznamu. V investigativním pořadu Zvláštní vyšetřování se tehdy novinářům svěřil, že spolupracovníci jeho otce – premiéra Babiše – syna kvůli vyšetřování kauzy Čapího hnízda drželi na Krymu. Andrej Babiš senior na zpověď reagoval tak, že jeho syn trpí schizofrenií.

Odvysílání pořadu Seznamu vyvolalo demonstrace, další protesty se odehrály kolem svátku 17. listopadu. Politická opozice ve Sněmovně vyvolala hlasování o nedůvěře, které Babišova vláda s podporou komunistů ustála.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který čelí obvinění od října 2017, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

Reklama

Doporučované