Hlavní obsah

Policie už řeší trestní oznámení Válkové kvůli článku s Urválkem

Helena Válková.

Reklama

Server Info.cz zveřejnil článek, ve kterém píše o tom, že Válková sepsala koncem 70. let s Josefem Urválkem odborný článek obhajující takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů. Urválek jako prokurátor poslal na smrt političku Miladu Horákovou. Válková to označila za pomluvu a podala trestní oznámení.

Článek

Trestní oznámení, které podala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) kvůli článku o její někdejší spolupráci s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, už prověřuje policie. Tvrzení serveru Info.cz, že se Válková podílela na šikaně disidentů, označila poslankyně za pomluvu.

„Po přezkoumání obsahu trestního oznámení jsem dospěla k závěru, že je namístě zahájit úkony trestního řízení, a za tím účelem jsem věc postoupila policejnímu orgánu. V současné době probíhají úkony přípravného řízení,“ uvedla dozorová státní zástupkyně Helena Strnadová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9.

Lednový článek serveru Info.cz upozornil na to, že Válková sepsala koncem 70. let s Urválkem odborný článek obhajující takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů. Urválek jako prokurátor mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt političku Miladu Horákovou.

Poslankyně v trestním oznámení odmítá tvrzení historika Petra Blažka, že musela vědět o zneužívání ochranného dohledu k šikaně odpůrců režimu. Blažek podle ní pro svá tvrzení nemá žádný důkaz. Historik i šéfredaktor Info.cz Michal Půr si za informacemi obsaženými v článku stojí.

Válková se několik dní po zveřejnění zprávy Info.cz rozhodla nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to jen svým někdejším členstvím v komunistické straně, nikoliv spoluprací s Urválkem. Odejít z funkce vládní zmocněnkyně odmítla, což zapříčinilo odchod dvou členů rady vlády pro lidská práva.

Na ombudsmanku navrhoval Válkovou prezident Miloš Zeman. Když se nominace vzdala, nahradil ji prezident bývalým zástupcem veřejného ochránce práv Stanislavem Křečkem. Sněmovna jednaosmdesátiletého Křečka ve středu do funkce ombudsmana zvolila. Poslanci mu dali v tajné volbě přednost před vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva Vítem Alexanderem Schormem.

Reklama

Související témata:

Doporučované