Hlavní obsah

Policie už sbírá důkazy. Padne obvinění kvůli Babišovu střetu zájmů?

Foto: Seznam Zprávy

Porušování předpisů o střetu zájmů u premiéra Andreje Babiše zaměstnává nejen právníky a úředníky, ale také policejní vyšetřovatele.

Reklama

Střet zájmů není pro premiéra Andreje Babiše jen politický problém, může skončit také dalším trestním stíháním. Policisté podle zjištění Seznam Zpráv začali shromažďovat podklady pro konkrétní obvinění.

Článek

Policie se už od loňska zabývá podezřením, že při udělování dotací nebo zakázek společnostem z koncernu Agrofert byl spáchán trestný čin.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že případ postoupil do nové fáze. Policie zahájila úkony trestního řízení. To znamená, že sbírá informace pro to, aby mohla rozhodnout o trestním stíhání.

Andrej Babiš sice Agrofert v roce 2017 převedl do svěřenských fondů, podle auditů Evropské komise má však stále účinné způsoby, kterými může řízení jedné z největších podnikatelských skupin v Česku ovlivňovat.

Premiér vytrvale tvrdí, že neporušuje ani evropská, ani česká pravidla o střetu zájmů. V tomto duchu se nesla i odpověď české vlády na audit do Bruselu.

Bez ohledu na to začali žalobci z pražského vrchního státního zastupitelství už po zveřejnění předběžné zprávy unijních auditorů prověřovat, zda nemohlo dojít k trestné činnosti. Loni v červenci web Echo24.cz zjistil, že už mají k Babišovu střetu zájmů hotovou vlastní analýzu.

Nyní se po dotazu Seznam Zpráv potvrdilo, že se policisté kauzou vážně zabývají.

Konkrétně jde o podnět trojice zástupců Pirátské strany z loňského října.

„Toto podání bylo již v loňském roce postoupeno věcně a místně příslušnému policejnímu orgánu, kdy tento zahájil úkony trestního řízení,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv žalobce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Následně upřesnil, že úkony trestního řízení policie zahájila „v první polovině tohoto roku“.

Zahájení úkonů trestního řízení znamená, že případ vstoupil do první fáze trestního řízení, tzv. prověřování. Během něj si policisté zvou dotyčné osoby na podání vysvětlení, shánějí podklady, zajišťují stopy nebo obstarávají znalecké posudky. K případu také založí trestní spis, kam ukládají všechny písemnosti.

Na konci této fáze by mělo padnout rozhodnutí, zda se zahájí trestní stíhání. Pokud ano, v následné tzv. vyšetřovací fázi už policie podezírá konkrétní obviněné z určitého trestného činu a snaží se to dokázat. Pokud se její podezření potvrdí a se závěry vyšetřovatelů souhlasí státní zástupce, podává se obžaloba a případ zpravidla končí u soudu.

Možné trestní dopady Babišova střetu zájmů podle informací Seznam Zpráv řeší detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podrobnosti však vyšetřovatelé nechtějí říci. „Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá či naopak nezabývá,“ napsal mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Sdílnější nebyl ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten přitom už loni v červnu řekl, že zjištění auditorů Evropské komise o Babišově střetu zájmů jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy minulý týden Pavel Zeman řekl, že ještě nenastala doba, kdy by k tomu mohl říct více. „Řekněme, až bude nějaký okamžik, ze kterého vyplyne další postup ve věci. Konkrétnější odpověď vám nemohu dát,“ řekl na dotaz, kdy budou moci státní zástupci případ více okomentovat.

Při jiné příležitosti přitom Pavel Zeman nedávno uvedl, že český premiér zřejmě je ve střetu zájmů.

Babiše už policie několik let vyšetřuje kvůli možnému podvodu při získání dotace pro Farmu Čapí hnízdo. V případě střetu zájmů je těžiště zodpovědnosti patrně širší. Vyšetřovatelé by nemuseli mířit až tak na premiéra, jako spíš na úředníky, kteří schvalovali dotace pro Agrofert, nebo na manažery jednotlivých podniků, které o tyto peníze žádaly.

Pokud by policisté vycházeli ze zmíněného trestního oznámení Pirátů, bylo by ve hře množství osob i trestných činů.

Tento podnět, jehož původní verzi z loňského října mají Seznam Zprávy k dispozici, míří nejen na premiéra Andreje Babiše, ale také na ministra zemědělství Miroslava Tomana, jehož příbuzní vlastní zemědělsko-potravinářskou skupinu Agrotrade a který se stejně jako Babiš dostal do hledáčku Evropské komise.

Trestní oznámení dále poukazuje i na manažery jednotlivých firem, úředníky, kteří těmto podnikům schvalovali dotace, veřejné zakázky nebo investiční pobídky, a také na samotné firmy, které mohou být stíhány jako právnické osoby.

Podezření Pirátů ja založené na tom, že společnosti z koncernů Agrofert a Agrotrade dál čerpaly dotace a vyhrávaly veřejné zakázky i přesto, že Babiš a Toman jsou dlouhodobě ve střetu zájmů. Tento závěr opírají o audity Evropské komise a další zdroje.

V oznámení se vypočítává vícero trestných činů: porušení povinnosti při správě cizího majetku, dotační podvod, poškození finančních zájmů EU, porušení předpisů hospodářské soutěže a veřejných zakázek, zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby.

„Úřední osoby si dle oznamovatelů dostatečně neověřily poskytované údaje v žádostech o dotace společností holdingu Agrofert a nebraly v potaz informace, jejichž následkem mohlo být nepřidělení dotace,“ napsali Piráti. Zdůraznili přitom roli úředníků Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF), který v Česku schvaluje a rozděluje podstatnou část evropských dotací.

Reklama

Doporučované