Hlavní obsah

Policie uzavírá vyšetřování, které nahánělo strach většině českých nemocnic

Foto: Shutterstock.com

Státní zastupitelství končí vyšetřování případu, ve kterém se zajímalo o to, jaké slevy inkasují dodavatelé léků a zdravotní techniky.

Reklama

Vyšetřování slevových bonusů, které poskytují nemocnicím dodavatelé léků a techniky, přineslo řadu změn ve zdravotnickém systému.

Článek

Úřady ukončily zhruba rok trvající vyšetřování, jež se přímo, či nepřímo dotklo většiny nemocnic v Česku.

Vyšetřovatelé a žalobci se zajímali o slevové bonusy, které nemocnice dostávají od dodavatelů při nákupu léků a zdravotnické techniky, ale utajují je před pojišťovnami.

Ty přitom dodávky proplácejí v plné výši a peníze ze slevy tak zůstanou nemocnicím, jež však vesměs odmítaly sdělit, na co konkrétně peníze z bonusů použily. U největších zařízení přitom může jít i o částky kolem 150 milionů ročně.

Odhalili jsme letité tajemství českého zdravotnictví:

Video: Lukáš Marek

Bonusy inkasují prakticky všechny nemocnice v Česku. Vrchní státní zastupitelství v Praze v případu konkrétně prošetřovalo více než čtyřicet největších.

Během prověřování kauzy žalobci došli k závěru, že není možné nikoho obvinit. Nepodařilo se totiž zjistit, že by někdy peníze z bonusů skončily mimo rozpočet nemocnice.

S definitivní platností sice nebyl případ ještě formálně uzavřen, podle informací Seznamu však žalobci už tento krok připravují, i když oficiálně to nepotvrzují.

„Státní zastupitelství není oprávněno poskytovat informace ve věcech, v nichž přípravné řízení nedospělo alespoň do fáze vyšetřování, tedy do okamžiku sdělení obvinění konkrétní osobě,“ řekl státní zástupce Zdeněk Matula, který má tento případ na starosti.

Rozsáhlé vyšetřování přesto přineslo několik změn do českého zdravotnictví, které je mnohdy kritizováno kvůli své neprůhlednosti.

Pojišťovny samy od sebe začaly zjišťovat, jak vysoké bonusy zdravotnická zařízení inkasují. A při ročním vyúčtování pak tyto částky nemocnicím odečítají.

„Pokud je vyčíslí, bonusy se zahrnou do vyúčtování. Úhrada je o bonus ponížena,“ uvedl vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates.

„Případné změny cen pak ovlivňují celkový rozpočet konkrétní nemocnice, ať už je to v ambulantní složce úhrady, nebo v rozpočtu pro centra specializované péče,“ doplnila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Pojišťovny chtějí znát konečné ceny

Podobný postup jako tyto dvě pojišťovny volí také ostatní, tu největší - Všeobecnou zdravotní pojišťovnu - nevyjímaje.

Vyšetřování bonusů přineslo ještě jednu podobnou změnu.

Třeba Oborová zdravotní pojišťovna podle svého mluvčího Maria Böhmeho už pro letošní rok dala do cenových dodatků novou klauzuli. Podle ní musí nemocnice pojišťovně účtovat jen konečné ceny za léky a zdravotní materiál. Tedy mělo být jít o částky bez zmíněných slev.

Reklama

Doporučované