Hlavní obsah

Policie uzavřela Mynářův případ, podle ní soudce neovlivňoval. Rozhodne státní zástupce

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

Reklama

Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkaly případů důležitých pro Hrad a prezidenta. Kancléř prohlásil, že na svém jednání nevidí nic špatného.

Článek

Policie ukončila případ ovlivňování justice ze strany hradního kancléře Vratislava Mynáře. Informaci, kterou v neděli uvedl týdeník Respekt potvrdil v pondělí serveru iRozhlas státní zástupce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Ten má nyní spis v rukou a rozhodne o dalších krocích. Podle Lelka přitom policie došla k závěru, že Mynář nespáchal trestný čin.

„V současné době posuzuji, zda dám policejnímu orgánu pokyn k zahájení úkonu trestního řízení v dané věci, či zda postup policejního orgánu akceptuji, to znamená, zda akceptuji, že policejní orgán v dané věci neshledal podezření ze spáchání trestního činu, respektive neshledal důvody k tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání,“ řekl Lelek iRozhlasu.

Kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkaly Hradu a prezidenta. Mynář prohlásil, že na kontaktech nevidí nic špatného. A zastal se jej i prezident Miloš Zeman, který řekl, že kancléř jednal se soudci z jeho pověření.

Trestní oznámení na Mynáře podal senátor Václav Láska a organizace Rekonstrukce státu. Kancléř podle nich zasahoval do nezávislosti soudů.

Kontakty Hradu se soudci byly jedním z důvodu ústavní žaloby na prezidenta, kterou sepsala šestice senátorů z Klubu pro liberální demokracii – Senátor 21 v čele se senátorem Láskou. Autoři nyní pro žalobu shánějí podporu v Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované