Hlavní obsah

Policie uzavřela dotační kauzu s machinacemi za 10 miliard. Navrhla obžalovat exhejtmany ČSSD i podnikatele spjaté s ODS

Policie ukončila vyšetřování kauzy ROP Severozápad.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po dvou a půl letech končí vyšetřování rozsáhlé dotační kauzy ROP Severozápad. Spis má zhruba 40 tisíc stran.

Článek

Vyšetřování rozsáhlé dotační kauzy na severozápadě Čech je u konce. Policisté navrhli v této souvislosti podle zjištění Seznamu obžalovat 26 aktérů případu.

Na seznamu jsou například ve své době vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný nebo další ústečtí a karlovarští politici.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán ukončil vyšetřování a státnímu zástupci předal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ řekl Seznamu státní zástupce Tomáš Minx z pražského vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

Policie případ uzavřela po více než dvou a půl letech od obvinění. Spis v této kauze má asi 40 tisíc stránek.

Obvinění čelí stíhání kvůli tomu, že podle policistů měli ovlivňovat, kdo dostane dotace z Evropské unie. V této souvislosti s vyšetřovateli spolupracuje jeden z obviněných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Policistům Kušnierz popsal, že rozdělování unijních dotací pro severozápad Čech ovlivňovali zejména podnikatelé Daniel Ježek a Alexandr Novák. Ježek při loňském výslechu na policii odmítl, že by bývalému řediteli dotačního úřadu dával nějaké pokyny.

„Lidé, kteří jsou v tomto procesu obviněni, jsou všichni inteligentní lidé s vlastními názory – a tudíž není možné ani reálné, aby poslouchali jednoho člověka, jak mě obviňuje pan Kušnierz, policie a státní zastupitelství,“ řekl Ježek při výslechu na konci roku 2018 s tím, že se s Kušnierzem zná asi 25 let.

Ježek vypovídal také k více než 560 projektům, kvůli nimž byl obviněn. Opakoval, že jejich schválení neovlivňoval, a pokud o nich měl informace, tak jen z veřejně dostupných zdrojů.

To, že obvinění stojí zejména na výpovědi Petra Kušnierze, připomněli dříve i obhájci. „Tento člověk vypovídal ze strachu z trestu a možná i ze strachu z něčeho jiného. Obvinění nemůže před soudem obstát,“ uvedl advokát Jiří Schüller, který zastupuje obviněné bývalé náměstky hejtmanů Petra Navrátila a Pavla Koudu.

K trestnímu řízení se přihlásilo ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj. Škodu úřady vyčíslily na částku ve výši zhruba deseti miliard korun.

Reklama

Doporučované