Hlavní obsah

Policie uzavřela případ Čechů, kteří se dali na stranu teroristů. Klíčovým důkazem jsou zašifrované zprávy

Policisté uzavřeli vyšetřování kauzy, v níž se trojice Čechů dala podle obvinění na stranu teroristů.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté navrhli státnímu zástupci, aby podal obžalobu k soudu v případu, který si vyšetřovatelé pojmenovali Warrior – tedy válečník.

Článek

Detektivové uzavřeli kauzu, v níž se dala trojice Čechů podle obvinění na stranu teroristů.

Seznam zjistil, že vyšetřování dospělo do fáze, kdy policie navrhla státnímu zástupci, aby podal obžalobu k soudu. Došlo k tomu poté, co se v těchto dnech advokáti obviněných již seznámili s celým spisem.

„Vyšetřování bylo již ukončeno,“ potvrdil Seznamu dozorující žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Doplnil, že mu policie navrhla, aby podal obžalobu k soudu. „Ano, spis byl předložen s příslušným návrhem. Ve věci rozhodnu do tří týdnů,“ uvedl Bodlák.

Hlavní postavou v tomto případu, který policisté pojmenovali Warrior – tedy válečník, je bývalý pražský imám Samer Shehadeh, který je od loňského listopadu v Česku ve vazbě. O osudu dalších dvou obviněných – Shehadeho bratra a jeho švagrové – není již řadu měsíců nic známo. O tom, kde jsou, neví nic policie ani jejich obhájci.

Podle advokáta Adama Kopeckého, který zastupuje právě Shehadehova bratra, by se soud mohl začít zabývat tímto případem ještě letos. „A to právě proto, že jeden z obviněných je stíhán vazebně,“ uvedl Kopecký.

Podle policejních dokumentů, do nichž mohl Seznam nahlédnout, jsou klíčovým důkazem v této kauze nahrávky, videa a zprávy, které vyšetřovatelé zajistili zejména v mobilním telefonu a notebooku Samera Shehadeha.

Policisté tyto důkazy sepsali na 350 stranách. Dostali se k nim poté, co se jim podařilo jednotlivé zprávy rozšifrovat.

„Důkazní audiozáznamy, textové soubory, obrazové a videosnímky byly přeloženy a přepsány do jazyka českého. Komunikace byla většinou vedena slovem i písmem v arabském, dále v českém a slovenském jazyce,“ popisují policisté v dokumentu, v němž vyhodnocují zajištěné důkazy.

Tyto zprávy pak mimo jiné dokládají, že Shehadeh řídil komunikaci mezi jednotlivými obviněnými i dalšími lidmi žijícími v Sýrii.

Podílet se měl rovněž na cestě tří lidí do Sýrie. Jeden člověk z nich byl podle informací policistů v dubnu 2017 při bojích zabit. Policie také zjistila, že Shehadeh mluvil o tom, že mu ministerstvo Saúdské Arábie zamítlo jeho působení v Rakousku, kde chtěl působit jako islámský duchovní.

Policisté však také připustili, že část rozhovorů se jim zajistit nepodařilo. Obvinění využívali ke komunikaci také dva kódované programy.

„Tyto programy užívali výhradně k online hovorům a nejsou z nich zajištěné žádné důkazy,“ uvedla policie.

Obvinění za financování teroristů

Policisté loni na konci září rozšířili trojici obvinění rovněž o trestný čin financování terorismu. Vyšetřovatelé popisují, že Shehadeh získal peníze ze sbírek, které organizoval mezi českými a slovenskými muslimy. Částky od stovek do několika tisíců korun chodily na dva účty u slovenské banky.

Shehadeh, jak uvedli policisté, přitom tvrdil, že tyto finanční prostředky budou využity na pomoc chudým či zraněným v Sýrii nebo na výstavbu modlitebny v Beninu. Nechal si proto ze Sýrie poslat i videa, na kterých se aktéři vydávali za civilisty zraněné při náletu v Aleppu.

Podle policie ale byla doručena teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám.

Bratra Shehadeha a jeho manželku stíhá policie, protože se podíleli na činnosti jedné ze sesterských organizací Al-Káidy v Sýrii. Muž dokonce podle vyšetřovatelů prošel i jejím výcvikem.

Sňatek byl uzavřen, ačkoliv se oba obvinění nikdy předtím neviděli ani spolu nemluvili.

„Zajišťuje zázemí bojovníka teroristické skupiny vařením, praním potřebných věcí a zejména morální podporou, kdy společně cvičí se zbraní, kterou mají doma,“ popsala policie v obvinění detaily z jejich rodinného života.

Za trestné činy, z nichž je trojice obviněna, stanoví české zákony trestní sazbu od 5 do 15 let vězení.

Reklama

Doporučované