Hlavní obsah

Policie uzavřela případ, který otevřeli auditoři ministra Vojtěcha

Podřízení ministra Adama Vojtěcha podali loni trestní oznámení, které teď policie odložila.

Reklama

Kauzu, která se týká éry ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka, policie odložila.

Článek

Když loni auditoři ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) zkontrolovali, jak úřad fungoval za jeho předchůdců, odhalili pochybení za 2,5 milionu korun.

Vojtěchovi podřízení například tvrdili, že v éře sociálnědemokratického ministra Svatopluka Němečka se platily akce, které se podle kontrolorů nekonaly nebo z nich například nebyly žádné výstupy: třeba fotografie.

Jenže policie teď – rok poté, co kauzu prověřovala – řekla, že k trestnému činu nedošlo. A navíc podle vyšetřovatelů se ani v některých případech nepotvrdily informace, které Vojtěchovi úředníci ve svém trestním oznámení uvedli.

Podstatný je závěr policistky, která tuto kauzu prošetřovala. „Z prověřování policejního orgánu vyplynulo, že objednaná problematická plnění byla uskutečněna,“ uvedla.

O co se zajímala policie? Video: Radek Nohl

Policie prověřovala třeba to, zda se ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Praze konalo setkání novinářů se zástupci Ministerstva zdravotnictví. Zajímala se také o pobyt na zámku Štiřín za 180 tisíc korun a tři akce v horských lázních Karlova Studánka za víc než půl milionu korun

Nebo policisté zjišťovali, jestli se uskutečnila školení pro bývalého ministra Němečka, za které úřad zaplatil celkově zhruba 300 tisíc korun. Vyšetřovatelé přitom nedokázali jednoznačně říct, jestli bylo nutné, aby ministerstvo za tyto zakázky platilo.

„Jejich potřebnost či nepotřebnost lze i s ohledem na dobu, která od realizace uplynula, velmi obtížně objektivně hodnotit,“ uvedla kriminalistka.

Auditoři ministerstva také tvrdili, že v Němečkově éře si úřad platil firmu, která prý dělala skoro to samé, co pracovníci tiskového oddělení ministerstva. Zakázka za necelého půl milionu korun tak podle současného vedení Vojtěchova úřadu byla v podstatě zbytečná.

S tím ale policie nesouhlasila. Společnost měla mimo jiné zlepšit obraz ministerstva v očích veřejnosti.

„Vzhledem k době, která od realizace zakázky uplynula, již nelze hodnotit, zda činnost společnosti mediální obraz zlepšila či nikoli, a to i z důvodu politických změn na konci roku 2016,“ napsala policie. Právě na konci roku 2016 byl Němeček z postu ministra odvolán.

Ministerstvo zdravotnictví ale s odložením případu nesouhlasí. „Ministerstvo zdravotnictví podalo stížnost proti usnesení policejního orgánu,“ uvedla mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan pak potvrdil, že stížností se v současné době zabývá žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. „Do jejího vyřízení není usnesení o odložení pravomocné,“ řekl Hulan. Státní zástupce by měl rozhodnout do konce března.

Reklama

Doporučované