Hlavní obsah

Policie uzavřela případ léčitelů z centra AKTIP. Chce ho odložit

Lékařka a vedoucí centra Jarmila Klímová v pořadu Televize Seznam Výzva.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pracovníci centra AKTIP, kteří pacientům doporučovali místo standardní léčby například „vykadit rakovinu“, podle policie nespáchali trestný čin.

Článek

Policisté po několika měsících ukončili vyšetřování terapeutického centra AKTIP, které poskytuje alternativní lékařskou péči.

Podle závěrů vyšetřování nejsou postupy a praktiky, které centrum používá a na které upozornila letos v květnu Česká televize, trestným činem.

Vyplývá to z vyrozumění, které poslali organizaci Kverulat kriminalisté z Obvodního ředitelství policie Praha II.

Policie se případem začala zabývat v červnu letošního roku poté, co na AKTIP podala trestní oznámení organizace Kverulant. Činnost dvou hlavních podezřelých, lékařky Jarmily Klímové a konzultantky Lenky Krutilové, podle oznámení mohla naplňovat znaky hned dvou trestných činů – trestného činu podvodu a trestného činu ublížení na zdraví.

„Smyslem tohoto podvodu je přitáhnout pozornost nemocných, kteří se chtějí léčit u odborníků, byť možná na pomezí alternativní medicíny, stále však dostatečně zkušených, vzdělaných a odborně atestovaných lékařů. Takové odborníky však AKTIP naprosto nemá,“ píše Kverulant na svém webu.

V trestním oznámení skupina poukazovala na to, že je pacientům namísto skutečné léčby často podáváno placebo. Zmiňovala ale i situace, ve kterých lékařka pacientce například doporučila zbavit se rakovinového nádoru pomocí milence, anebo tím, že se vyprázdní na toaletě.

„Je dobrý si koupit takový síto do záchodu, kde to člověk pozoruje, když má nějaký problém. Můj manžel normálně přísahám vykadil rakovinu,“ říká herečce v tajně pořízeném dokumentu jedna z lékařek.

Členové organizace Kverulant podali proti závěrům vyšetřování a proti tomu, aby byl případ odložen, stížnost.

„Kverulant si po odvysílání dokumentu chtěl myslet, že někdo, komu to ukládá zákon, začne věc okamžitě vyšetřovat a celý AKTIP brzo skončí v teplákách vazební věznice z důvodu pokračující trestné činnosti. To se však nestalo,“ zdůvodňuje organizace podání stížnosti.

Na kauzu s alternativními lékaři a terapeuty pražského centra AKTIP poprvé upozornila Česká televize. V dokumentu Obchod se zdravím pomocí figurantů a skrytých kamer odhalila, jak pracovníci AKTIPu přesvědčovali pacienty, aby se namísto klasické medicíny léčili alternativní cestou – za peníze.

Podle lékařky a vedoucí centra Jarmily Klímové ale byl účelově sestříhaný.

„V dokumentu jsou používány prostředky, které mají charakter toho, čemu se říká černá propaganda. Byly tady porušeny předpisy na ochranu osobnosti, divák byl záměrně uváděn v omyl,“ řekla Klímová před časem Seznamu (rozhovor z pořadu Výzva si můžete pustit v úvodním videu k tomuto textu).

Reklama

Doporučované