Hlavní obsah

Policie v České Lípě v kauze zabíjení tygrů navrhla obžalovat tři lidi

Zátah na obchodníky s exotickými zvířaty.Video: Celní správa ČR

 

Reklama

V kauze zabíjení tygrů a nelegálního obchodu s nimi českolipská policie předala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby tří lidí. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty jim hrozí trest do pěti let vězení.

Článek

„Návrh na podání obžaloby byl podán v rozsahu, v jakém bylo zahájeno v červenci trestní stíhání,” řekla českolipská mluvčí policie Ivana Baláková.

Na svobodě jsou vyšetřováni sedmašedesátiletý Ludvík Berousek a šestapadesátiletý muž vietnamského původu. Vazebně stíhaný je nadále pětatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek. Státní zástupce Michael Dostál dnes řekl, že obžalobu chce na soud podat do poloviny listopadu.

Policie již dříve uvedla, že trojici stíhá v souvislosti s třemi zabitými tygry. Zvířata dodával podle zjištění policie Berousek a preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno. Třetím obviněným je Vietnamec, jenž podle policie trestnou činnost organizoval a hotové produkty prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa. Produkty tradiční čínské medicíny jsou ve vietnamské komunitě velmi žádané, a proto dobře zpeněžitelné. Asiaté věří v mimořádně léčivé účinky u přípravků nejen z tygrů, ale také z dalších ohrožených zvířat, například nosorožců. Kůži prý preparátor prodával od 50 000 do 100 000 korun, drápy za 2500 a gram masoxu za 1500 Kč.

U preparátora našli policisté v polovině července mrtvého tygra střeleného do oka a krku, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Policie při domovních prohlídkách zajistila také čtyři kůže, tygří drápy a další tygří produkty, jako jsou masox a tygří víno. Našla i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti.

Reklama

Doporučované