Hlavní obsah

Policie v kauze Čapí hnízdo obvinila 11 lidí včetně Moniky Babišové. Stíhání Babiše a Faltýnka bude v úterý přerušeno

V souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí. Video: Klára Galová

 

Reklama

Jedenáct lidí obvinila policie v kauze Čapí hnízdo. Jejich celkový počet je tak oficiálně potvrzen. Stíhání čelních představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude v úterý kvůli obnovení jejich poslaneckého mandátu ale přerušeno. Podle Babiše v příští vládě Faltýnek určitě nebude, řekl dnes po jednání s prezidentem v Lánech. Faltýnka výbor hnutí doporučil na místo předsedy poslaneckého klubu, kterým byl i v předchozí Sněmovně, uvedl Babiš.

Článek

V souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo obvinila policie celkem 11 lidí, mezi nimi tedy i předsedu ANO Andreje Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Oba politiky Sněmovna ke stíhání vydala již na počátku září, ve víkendových volbách ale mandáty obhájili. Státní zástupce tak musí jejich stíhání přerušit a znovu o jejich vydání požádat. Informaci ČTK o počtu obviněných potvrdila Seznam Zprávám mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

„Bude přerušeno trestní stíhání těch dvou zvolených poslanců - a to státní zástupce učiní ve chvíli, kdy vyjde ve Sbírce zákonů osvědčení Státní volební komise o tom, že byli zvoleni do Poslanecké sněmovny, to by mělo být zítra,“ reagovala Zenklová. Podle profesora ústavního práva Aleše Gerlocha bude stíhání přerušeno zpětně k sobotě, poslanecký mandát se totiž nabývá zvolením.

Babiš dnes po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech potvrdil, že je mezi stíhanými i jeho manželka Monika. Kauzu opět označil za vylhanou a vyfabulovanou. „Moje paní byla obviněna, je stíhána, protože prodala akcie svému bratrovi. Je to absurdní, nikdy nebyla na policii,” řekl novinářům.

Vyjádření Andreje Babiše k obvinění v kauze Čapí hnízdo.Video: Jakub Říha

Babišová podle policie nakoupila společně s Babišovými dětmi akcie společnosti ZZN AGRO Pelhřimov, později přejmenované na Farma Čapí hnízdo, a ty pak podle vyšetřovatelů účelově přeprodala svému bratrovi, Martinu Herodesovi, který by měl také být mezi obviněnými.

„Všichni si ho (usnesení o zahájení trestního stíhání) převzali a všichni proti němu podali stížnost, o které rozhodne státní zástupce,“ řekla Zenklová. Upozornila ale, že i když bude stíhání v případu Babiše a Faltýnka přerušeno, u dalších devíti obviněných bude pokračovat. Ohledně části, která se týká Babiše a Faltýnka, nicméně policie nesmí provádět žádné úkony. Zda policie o vydání poslanců požádá znovu a kdy tak případně učiní, nechtěla mluvčí komentovat.

Sněmovna musí souhlas se stíháním vyslovit znovu v novém složení. Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát. Podle zástupců zvolených stran, které oslovila některá média, by nová Sněmovna oba poslance pravděpodobně vydala. Pro vydání by podle nich hlasovala ODS, SPD, Piráti, ČSSD, lidovci, TOP 09 a Starostové a nezávislí. Pokud by pro vydání hlasovali všichni, souhlasilo by se stíháním 107 poslanců. Komunisté zatím váhají.

Babiše policie podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek vinu popírají.

Deník Právo už dříve uvedl, že obviněno bude všech 11 lidí, které policie zmínila v žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání. Stíhání by se tak mělo kromě Babišovy nynější manželky týkat i Babišových dětí Adriany Bobekové a Andreje Babiše a exministrova švagra Herodese. Bobeková a syn Babiše Andrej podle policie nakoupili akcie společnosti Čapí hnízdo, Herodesovi posléze část přeprodali. Policie tvrdí, že byl převod pouze fiktivní.

Policie v žádosti zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN AGRO Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu. Mayerová ČTK dříve řekla, že je její obvinění účelové a vymyšlené.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN AGRO Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš loni ve Sněmovně řekl, že v době žádosti o dotaci vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Reklama

Doporučované