Hlavní obsah

Policie v Moskvě zadržela opozičního předáka Alexeje Navalného

Opoziční předák Alexej Navalnyj.

Reklama

Policie v Moskvě dnes zadržela ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Na Twitteru to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová s tím, že důvod zadržení nezná.

Článek

„Neřekli, za co ho zadrželi. Sebrali mu telefon,” napsala na Twitteru Jarmyšová. Dodala, že opozičního politika policie zastavila u vchodu do jeho domu a následně ho odvedla na policejní stanici.

O důvodech zadržení Navalného neví zatím nic ani jeho advokátka Olga Michajlovová, která ho podle rozhlasové stanice Echo Moskvy dosud nemohla navštívit.

Ve stejný den se zatýkalo také na Rudém náměstí:

V ruských médiích se spekuluje, že zadržení opozičníka souvisí s jeho nesouhlasem s penzijní reformou, proti které chce v Moskvě uspořádat demonstraci 9. září. Zároveň vyzval k uspořádání protestů také v dalších městech. V tento den se v Rusku konají regionální volby, například Moskva si bude vybírat nového starostu. Moskevské úřady o povolení demonstrace na 9. září zatím nerozhodly, napsal opoziční list Novaja gazeta.

Navalnyj byl vnímán jako nejvážnější vyzyvatel prezidenta Vladimira Putina, ale z březnových prezidentských voleb jej úřady vyřadily pod záminkou pravomocného odsouzení k podmíněnému trestu za údajné krádeže. Opozičník ale všechny své procesy považuje za vykonstruované a za snahu Kremlu jej umlčet.

Reklama

Související témata:

Doporučované