Hlavní obsah

Policie zveřejnila video ze zásahu: Postřelená černošská dívka zemřela

Upozornění: Video obsahuje drastické záběry. Jde o záběry z kamer na uniformách policistů, které tamní úřad zveřejnil.Video: AP

 

Reklama

Policie ve městě Columbus ve státě Ohio v úterý postřelila mladou Afroameričanku, která na následky zranění zemřela. Strážníci podle úřadů i rodiny zemřelé na místo přijeli poté, co obdrželi hlášení o násilném incidentu.

Článek

Střelba se odehrála krátce před tím, než soudce v Minneapolisu oznámil, že porota shledala bývalého policistu Dereka Chauvina vinným z vraždy a zabití černocha George Floyda. Ten zemřel poté, co mu Chauvin loni v květnu při zatýkání klečel devět minut na krku.

Policie v Ohiu zveřejnila záběry z kamer na uniformách policistů několik hodin po úterní střelbě. Policejní ředitel Michael Woods uvedl, že strážníci na místo přijeli poté, co obdrželi hlášení, že se v jihovýchodní části města schyluje k útoku nožem, napsala agentura Reuters.

Podle videozáznamu policie dorazila k domu, před nímž stála skupina lidí. Mladá žena, která měla patrně v ruce nůž, se rozeběhla k další ženě. Policisté pak začali na útočnici střílet a ta se skácela k zemi. Nedaleko jejího těla podle videozáznamu patrně ležel kuchyňský nůž.

Podle úřadů bylo zastřelené ženě 15 let. Její rodina ale uvedla, že se jmenovala Makiyah Bryantová a bylo jí 16 let.

Tamní zákony umožňují policii použít smrtící sílu v případě ohrožení strážníka nebo jiné osoby. „Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda bude daná střelba takto klasifikovaná,“ dodal na tiskové konferenci ředitel policie.

Jméno policisty, který na ženu vystřelil, zveřejněno nebylo. Podle Woodse bude po dobu vyšetřování stažen z terénu.

Starosta Andre Ginther řekl, že podle prvních analýz videozáznamů policista vystřelil, aby ochránil jinou mladou ženu. „Další mladá žena se dnes večer ale nevrátí domů,“ poznamenal. „Žádám všechny, aby se modlili za mír. Dnes se modlíme za tuto rodinu, modlíme se za toto město a modlíme se za naše sousedy,“ citovala jej agentura Reuters.

Teta zemřelé místním novinám řekla, že zastřelená dívka vyrostla v pěstounské rodině a dostala se do sporu s někým v domě.

Fotky: Co se odehrálo v USA po vynesení verdiktu v případu George Floyda:

Reklama

Doporučované