Hlavní obsah

Policie v Praze dopadla vůdce balkánského klanu. Soud ho hledal dva roky

Policie ČR: Zadržení „hlavy“ organizované skupiny.Video: Policie ČR

 

Reklama

Po muži obviněném pro pokus o vraždu a lichvu vyhlásil v roce 2016 pátrání soud v Černé Hoře.

Článek

Česká policie s odstupem několika dní potvrdila, že minulou středu večer dopadla v Praze pětapadesátiletého muže, na něhož byl v roce 2016 vydán v Černé Hoře mezinárodní zatykač.

Policie sice jméno zadrženého nesdělila, podle neziskové organizace Krik, jež se zabývá zkoumáním kriminality a korupce, by mělo jít o vůdce kriminálního gangu zvaného kavačský klan Slobodana Kaščelana.

Tento muž je známou postavou balkánského podsvětí, podle srbského média Telegraf přežil v roce 2016 pokus o atentát, při kterém byl střelcem na motorce zasažen do břicha. Podle srbského listu jde o výsledek války gangů, ten Kaščelanův stojí už několik let proti Škaljarskému klanu. Konflikt už měl ke konci minulého roku 24 obětí.

„Zatýkací rozkaz byl vydán pro podezření z trestných činů založení organizované zločinecké skupiny, lichvy a pokusu o vraždu, za což muži hrozí až čtyřicetiletý pobyt za mřížemi,“ řekla Lenka Sikorová z odboru tisku a prevence Policejního prezidia ČR.

Podle policie páchala zločinecká skupina násilnou trestnou činnost, hledaný také často využíval služeb ozbrojených strážců, z nichž jednoho před několika dny zadržela černohorská policie.

Česká policie muže zadržela zhruba měsíc poté, co obdržela informaci, že se hledaná osoba má zdržovat na území ČR. „Muž při svém skrývání používal řadu falešných identit a také neustále měnil místa svého pobytu. Na území České republiky rovněž používal padělané doklady,“ doplnila Sikorová.

Na zadržení cizince spolupracovali policisté odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR a Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

„Zadržený byl předán justičním orgánům a soud následně rozhodl o jeho umístění do vydávací vazby,“ řekl vyšetřovatel Jan Rybár. Do pátrání byly kromě ČR a Černé Hory zapojeny například Švýcarsko, Německo, Španělsko či Francie.

Kaščelan je podle organizace Krik od roku 2010 v Černé Hoře obviněn z organizace kriminální skupiny, která se zabývala prodejem drog, praním špinavých peněz, vydíráním a dalšími zločiny.

Podle černohorských médií se prověřuje také jeho spoluvina na vraždách dalších osob. Kaščelanovo jméno vešlo na Balkáně ve známost zejména po neúspěšném atentátu na jeho osobu v severosrbském městě Novi Sad v létě 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované