Hlavní obsah

Policie věděla o radikalizaci 18leté přítelkyně útočníka z Trèbes. Dívka zůstává ve vazbě

Lakdimova 18letá partnerka byla také na seznamu podezřelých radikálů.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Francouzské úřady prodloužily vazbu partnerce Redouana Lakdima, pachatele pátečního teroristického útoku, který na jihu země zabil čtyři lidi a dalších 15 zranil. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování.

Článek

Vyšetřovatelé pátečního útoku ve městech Carcassonne a Trèbes se nyní soustředí na to, jak mohl útočník získat zbraň a jak je možné, že se radikalizoval. Zároveň se snaží zjistit, zda měl nějaké komplice.

Lakdimovu 18letou partnerku policie zadržela již v pátek. Žena byla vedena na seznamu lidí, u nichž má policie podezření, že se zradikalizovali, ale ještě nespáchali teroristický čin. O pár hodin později byl zatčen i 17letý mladík, který byl útočníkovým přítelem.

Lakdim v pátek nejprve v Carcassonne ukradl automobil, těžce zranil řidiče a usmrtil dalšího pasažéra. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí. Většině lidí se podařilo uniknout, útočníka policie po několika hodinách zastřelila.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb řekl, že úřady Lakdima sledovaly kvůli drobným zločinům a prodeji drog. Přestože byl pod dohledem, nebyl považován za nebezpečného islamistu. Policie ho měla ve svých registrech od roku 2014 kvůli stykům se salafisty, islámskými fundamentalisty.

Reklama

Doporučované