Hlavní obsah

Útok v metru: Počet obětí stoupl na 14, podezřelým číslo jedna je Kyrgyz

Otázky a odpovědi o petrohradském útokuVideo: Nela Vejvodová

 

Reklama

Podle policie šlo nejspíš o sebevražedný útok. Identifikace obětí je v mnoha případech složitá.

Článek

Na 14 stoupl počet obětí pondělního útoku v petrohradském metru. Oznámila to ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová. Policie explozi vyšetřuje jako teroristický čin, ale nevylučuje ani jiné možnosti.

Nejnovější verzí vyšetřování je útok sebevražedného atentátníka. Podezřelým číslo jedna je v tuto chvíli dvaadvacetiletý Rus narozený v Kyrgyzstánu jménem Akbardžon Džalilov.

"Můžeme dnes konstatovat smrt 14 lidí: jedenáct zemřelo na místě a tři podlehli zraněním neslučitelným se životem," řekla ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová novinářům podle agentury Interfax.

V městských nemocnicích se podle ministryně nachází ještě 49 zraněných, 13 lidí lékaři po ošetření propustili domů.

V nemocnicích lékaři jen pomalu zjišťují totožnost zraněných, vzhledem k jejich těžkému stavu k nim osoby hlásící pohřešované nemají přístup.

Řada mrtvých a zraněných byla v době exploze bez dokladů. Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová uvedla, že úřady nemají informaci o tom, že by mezi oběťmi byli turisté. Identita mrtvých ani zraněných zatím ale nebyla zveřejněna.

Večerní zprávy, pondělí 3. 4. 2017.

K identifikaci mrtvých bude podle ruských lékařů zapotřebí genetická expertiza. Mnozí ze zemřelých mají znetvořené tváře, jedna osoba je bez hlavy.

Nemocnice a policie se zdráhají poskytnout novinářům bližší informace o obětech. Pouze arménský generální konzulát v Petrohradě oznámil, že mezi nimi jsou arménští občané. Jejich totožnost se prý upřesňuje.

Kvůli anonymnímu telefonickému varování před bombovým útokem policie znovu uzavřela stanici Senné náměstí. Uzavřeny byly dvě sousední stanice, Spasská a Sadové náměstí, na které se ze stanice Senné náměstí přestupuje; jde o nejfrekventovanější přestupní uzel v celé podzemní dráze. Soupravy nyní těmito zastávkami projíždějí bez zastavení.

Uzavřena je i část jiné linky petrohradského metra, od stanice Moskevská až po stanici Petrohradská. "Vykonáváme úplnou prověrku jak stanic, tak tunelů," uvedl provozovatel metra.

Lidé nosí ke stanici metra květiny a svíčky.

Policie po několika hodinách informovala, že pátrá po dvou osobách. Jedna z nich prý uložila v metru nálož, která později vybuchla. Předpokládaného útočníka zachytily videokamery. Na záběrech byl štíhlý muž s plnovousem, v černém kabátu a s černou pokrývkou hlavy. Druhá osoba, po níž se pátrá, nechala ve stanici Náměstí povstání (Ploščaď Vosstanija) podomácku vyrobenou bombu, která ale nevybuchla. Muž zachycený kamerami, o kterém se předpokládalo, že je na útěku, se prý sám přihlásil úřadům, aby prokázal svou nevinu.

V úterý oznámily kyrgyzské tajné služby, že policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, jenž měl vazby na radikální islamisty. "Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu a jmenoval se Akbardžon Džalilov," řekl agentuře AFP mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby. Dodal, že měl pravděpodobně ruské občanství.

Živý záznam po útoku v Petrohradě.

Podle Putina vyšetřovatelé v nejbližší době okolnosti výbuchu zjistí. „Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu," citovala prezidenta agentura TASS.

Přehled útoků v Rusku za poslední roky.Video: Anita Baselová

„Zda jsou mezi oběťmi nebo zraněnými Češi, to v tuto chvíli zatím nevíme," řekla ČTK odpoledne mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Čeští diplomaté v Petrohradě jsou v kontaktu s místními úřady.

Svému ruskému protějšku kondoloval český prezident Miloš Zeman. Teroristické činy jsou podle něj naprosto neomluvitelné. Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil „lítost a soustrast pozůstalým obětí tohoto útoku" a „solidaritu a podporu ruské vládě". „Ukazuje se, že teroristické činy, útoky podobného typu neznají hranice," dodal. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek vyjádřil naději na uzdravení raněných. Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že kvůli útoku není důvod přijímat zvýšená bezpečnostní opatření v Česku.

Bohuslav Sobotka o útoku v petrohradském metru.

Reklama

Doporučované