Hlavní obsah

Policie volá 120 svědků dotačních machinací. Na pravdu si počkejte rok, maximálně dva

Tomáš Sokol a výslechy v dotační kauze

 

Reklama

Policii podle advokátů i bývalého detektiva čeká těžká práce.

Článek

V kauze manipulací s evropskými dotacemi, v níž policie před Vánocemi obvinila více než dvacet osob, začala policie v úterý vyslýchat svědky. Od prvního dne se ukazuje, že případ se potáhne ještě dlouho, odhady advokátů mluví o celém roce či o době ještě delší.

Vyšetřovatelé totiž počítají s tím, že vyslechnou více než 120 lidí, přičemž hned první výslech trval šest hodin. Policie si k němu předvolala bývalého úředníka dotačního úřadu Leo Steinera, jehož výpověď stála před několika lety na počátku celé kauzy.

Video: Co řekl o kauze Leo Steiner ve studiu Seznamu.

Leo Steiner o rozkradených dotacích v ROP SeverozápadVideo: Radek Nohl

Tím, kdo dobu do ukončení výslechů odhaduje na rok a více, je advokát jednoho z obviněných Tomáš Sokol. V kauze zastupuje obviněného Petra Horkého a svůj odhad opírá o zkušenosti - policii podle něho nečekají jen výslechy, ale také další práce s tím, co se v nich dozví.

„Půjde o analýzu výpovědí, vytěžení důkazů nebo o zjištění, zda je potřeba vyslýchat ještě další svědky,“ uvedl Sokol. „Je to velmi náročné nejen technicky, personálně ale i časově,“ doplnil.

První etapu výslechů mají policisté naplánovanou do 17. února. Budou pospíchat, aby vyslechli co nejvíce lidí.

Důvodem je, že jeden z hlavních aktérů kauzy, vlivný regionální podnikatel Daniel Ježek, je vyšetřován ve vazbě a v době kolem poloviny února vyprší tříměsíční lhůta, po které bude třeba rozhodovat o prodloužení vazby.

Video: Jak soud rozhodl o vazbě Daniela Ježka.

Proč skončil podnikatel Ježek ve vazbě, soudce odpovídá.Video: Radek Nohl

Advokáti se přou i kvůli otázce

Advokát Jaroslav Ortman, který zastupuje obviněného bývalého náměstka ústecké hejtmanky Arno Fišeru, upozorňuje na další komplikace, které jsou s výslechy spojeny.

Detektivové a žalobci musí počítat s omluvami svědků nebo s tím, že bude třeba některé výslechy opakovat.

Jak navíc ukazují jiné případy, advokáti se během výslechu s vyšetřovateli častou přou třeba i o to, jestli policista správně položil otázku.

To, že detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu čeká složitá práce, potvrzuje i bývalý policista Karel Tichý. „Časově to musí být opravdu hodně náročné. Jsou tam složité finanční věci, obhajoba bude chtít na všechno znalce,“ uvedl Tichý.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze, kteří kauzu dozorují, nechtějí průběh výslechů svědků komentovat. „Vzhledem k počáteční fázi trestního řízení nelze poskytovat k věci bližší informace,“ řekl státní zástupce Marek Bodlák.

První vypovídal ten, co odkryl podvody

Žalobce Bodlák ani mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej nechtěli říct, kolik policistů na případu pracuje. Podle advokátů by však pouze větší tým vyšetřovatelů mohl rozsáhlou a složitou dotační kauzu urychlit.

Jak už bylo řečeno, jako první přišel v úterý na policii bývalý úředník dotačního úřadu Leo Steiner, který na údajné machinace s evropskými dotacemi na severozápadě Čech dlouhodobě upozorňuje.

Jména dalších svědků vyšetřovatelé tají. „Policie nám řekne jména svědků vždy čtyřiadvacet hodin před výslechem,“ uvedl advokát Michael Kis, který zastupuje podnikatele Daniela Ježka. Ortmanovi se takový postup nelíbí a chce si na to stěžovat.

Reklama

Doporučované