Hlavní obsah

Policie vyhlásila válku fotbalovým chuligánům. V Polsku po posledním kole zadržela i Čechy

Policie vyhlásila válku fotbalovým chuligánům. Podívejte se na zásah speciální ozbrojené jednotky.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Více než tisícovka policistů zasahovala proti fotbalovým chuligánům v Polsku. Zabavila střelné zbraně i drogy.

Článek

Polská policie vyhlásila v posledních dnech válku fotbalovým chuligánům. Ta má navíc přesah i do Česka. Kriminalisté provedli zátah v Malopolském a Slezském vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem. Zatkli 28 osob, jež podezřívají z loupeží, vydírání, výroby drog a ublížení na zdraví. Řádění skupiny si vyžádalo také jednu oběť.

Na akci se podílela tisícovka policistů, která zabavila několik střelných zbraní, balíky kokainu, marihuany, látky na výrobu amfetaminu, ale také v přepočtu milion dvě stě tisíc korun v hotovosti. Zadržení pocházeli také z Katowic, odkud jezdí polští fanoušci ve velkých počtech na domácí zápasy Baníku Ostrava.

Policejní zátah se odehrál jen den po posledním zápase polské ligy mezi Lechem Poznaň a Legií Varšava. Při něm se hrací plocha změnila ve válečnou zónu a utkání bylo v 77. minutě za stavu 0:2 pro hosty ukončeno. Zápas vedení ligy kontumovalo. Velké kritice ale čelí od fanoušků hlavně hejtman Velkopolského vojvodství, kam spadá i Poznaň, Zbigniew Hoffmann. Ten se rozhodl, že nechá uzavřít stadion pro fanoušky na osm zápasů, včetně tří utkání Evropské ligy.

„To, co se stalo, bylo skandální, naprosto nepřijatelné. Bezpečnost je základ, věřím, že to klub nebude brát jako trest, ale jako prostor k zamyšlení,” řekl na tiskové konferenci Hoffmann.

Polský fotbal s chuligány na stadionech i v ulicích bojuje dlouhodobě a problémy se často překrývají i s českým prostředím. Po posledním kole policie rozehnala bitku fanoušků v Tychy. Zadržela šest lidí, z toho podle webu Tychy24 pět českých fanoušků Baníku Ostrava.

Reklama

Doporučované