Hlavní obsah

Policie vyklidila pařížskou fakultu Tolbiac. Studenti a učitelé tu protestovali proti Macronovi

Policie vyklidila pařížskou fakultu Tolbiac. Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Proti reformám francouzského prezidenta Emmanuela Macrona stávkují nejen zaměstnanci železnice, ale například také vysokoškolští studenti.

Článek

Policie na pokyn rektora pařížské univerzity vyklidila fakultu Tolbiac, kterou na konci března obsadili studenti. Fakulta se stala jedním ze symbolických míst studentského protestu proti reformám univerzit. Rektor univerzity už dříve tvrdě zkritizoval postoj studentů i některých pedagogů.

Za pomoci policie byla budova do hodiny vyklizena. Nikdo nebyl zraněn, jedna osoba byla zatčena za vzpouru a urážku. Škoda činí několik tisíc eur. Studenti i profesoři zůstávají vně budovy a společně požadují rezignaci rektora univerzity. Fakulta bude dál hlídána policií, aby ji demonstranti znovu nezabrali. V prostorech zabrané fakulty probíhaly od března diskuze i alternativní přednášky a semináře či workshopy.

Studenti protestují proti zavedení nové maturity, přijímacích zkoušek na některé veřejné univerzity a ze solidarity se zaměstnanci železnic a svými pedagogy. Při přijímacích zkouškách totiž univerzita zhodnotí uchazeče dle svých vlastních kritérií, a pokud nebude dostatek míst, může ho nepřijmout. Doposud ve Francii platilo pravidlo vzdělání zdarma pro všechny studenty, nehledě na jejich studijní výsledky.

Katedra Tolbiac není jediná, kterou studenti zablokovali, podle France Info byla zcela zablokována další tři univerzitní místa v Toulouse, Montpellier a Paříži, další byla zablokována po celém území Francie.

Francouzské odborové svazy CGT a Solidaires vyhlásily mobilizaci v několika odvětvích ve snaze dosáhnout sblížení různých cílů a umocnit tlak na prezidenta Emmanuela Macrona a jeho „neoliberální“ vlnu reforem. Kromě protestů studentů a pokračování stávky železničářů protestují také pracovníci energetického sektoru a úředníci. Organizátoři ohlásili 133 manifestací po celé Francii, informují francouzská média.

Reklama

Související témata:

Doporučované