Hlavní obsah

Policie vyšetří, kdo jezdil Land Roverem za dva miliony. Místo lékařů ho převzal pobočník hejtmana Haška

Záchranářský Land Rover určený doktorům v Brně. Ale nikdo neví, kdo s ním jezdil.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odboráři ze záchranky v Brně podali trestní oznámení. Někdo musel podvádět, tvrdí.

Článek

Policisté zkusí vyřešit záhadu v Brně: zdejší záchranka si v roce 2016 koupila silné terénní auto za 2,1 milionu. Ale jak už v září vypátral Seznam, šedý Land Rover Discovery se pak skoro na rok ztratil. Nikdo neví, kdo s ním najel 12 tisíc kilometrů a kdo platil naftu.

Ví se jedině to, že stopy vedou k jistému Janu Slánskému, poradci tehdejšího jihomoravského hejtmana Michala Haška z ČSSD. Který auto minimálně jednou řídil.

Vedení odborů při Záchranné službě Jihomoravského kraje teď kvůli případu podalo trestní oznámení. Odboráři jsou – po poradě s právníky – přesvědčeni, že někdo s autem podváděl. „Náš ředitel nám nedokázal vysvětlit, kde se auto celou tu dobu pohybovalo a kdo ho řídil. Proto chceme, aby se o to pokusila policie. Jsme si jistí, že naší organizaci vznikla škoda,“ potvrdil Bohuslav Zrza, předseda odborů na záchrance.

Odbory: Tak kdo tedy řídil?

Na nákup vozu, speciálně vybaveného pro záchranáře například modrými majáčky umístěnými v masce auta, odsouhlasili jihomoravští krajští zastupitelé speciální dotaci na jaře roku 2015. Kraj je totiž zřizovatelem záchranné služby. Auto prý lékaři potřebovali pro takzvanou krizovou připravenost. Tedy aby se záchranáři dostali i do míst, kde by běžná sanitka mohla mít problémy.

Foto: Vojtěch Blažek

Land Rover Discovery - tentokrát už zpět na záchrance

Jenže Land Rover s třílitrovým motorem k doktorům nikdy nedoputoval. Hned jak dorazil od prodejce, si ho na záchrance vyzvedl už zmíněný Jan Slánský, poradce hejtmana Haška. V rozhovoru se Seznamem v říjnu tvrdil, že zafungoval opravdu jen jako řidič – rozhodně auto dlouhodobě nepoužíval. Ale odmítl říct, komu ho tehdy předal.

„Přivezl jsem ho třeba ze záchranné služby na krajský úřad. A to byla jenom nějaká manipulace mezi jedním parkovištěm a druhým. Ale to bylo tak všechno,“ prohlásil Slánský.

Ředitel záchranky Milan Klusák už dříve reagoval, že kraj je zřizovatelem – a že tedy zkrátka měl právo si vzít auto, které mu beztak patří. K čemu bude sloužit, se ředitel neptal. „Proč by mě to zajímalo? Veškerý majetek záchranky je majetkem Jihomoravského kraje," odpověděl Klusák na otázku, proč kraji velmi záhy vrátil auto, které se kupovalo pro lékaře.

„To auto bylo ale majetkem záchranky. A není tedy možné, aby ho jen tak využíval někdo jiný. Navíc když ani nevíme, kdo a proč,“ uvedl šéf odborů Zrza.

Nové zjištění: dokumenty nejsou

Jihomoravský kraj už od října, kdy Seznam na případ upozornil, pátrá po osudu auta v jeho službách. Ví se pouze to, že v říjnu 2016, krátce po krajských volbách, se auto zase vrátilo na záchranku. Později ho vedení nechalo přebarvit na svítivě žlutou a dnes už ho skutečně mají k dispozici doktoři.

Radní Milan Vojta (ANO), zodpovědný za zdravotnictví, říká, že úřad nyní shromažďuje dokumenty, jak to tedy s vozem bylo. A pak se rozhodne, co dál. „S těmi informacemi pak naložíme, jak bude třeba,“ uvedl Vojta. Na dotaz, zda úřad také neuvažuje o trestním oznámení, odpověděl: „To nedokážu říct. Čekáme na výstup z prověřování.“

Poslechněte si rozhovor s poradcem hejtmana Haška. Autem jsem nejezdil, jen ho převezl, říkáVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Je otázka, co vlastně kraj může shromáždit za podklady. Když totiž Seznam před několika týdny požádal krajský úřad podle informačního zákona o všechny dokumenty vztahující se k provozu Land Roveru Discovery, přišla odpověď: Žádné poskytnout nemůžeme, zkrátka neexistují.

Podle ředitele Klusáka záchranka určitě provoz auta – v době kdy jezdilo pro kraj – nehradila. Kraj se k placení provozu také nehlásí.

Seznam získal kopie z elektronické knihy jízd, která ukazuje, že se záznamy o provozu Land Roveru vedla záchranka. Ovšem jen stručně: jednou za měsíc mechanik vypsal počet kilometrů. O skutečném řidiči nebo účelu cesty ani slovo.

„Byl jsem šéfem kraje, ne aut"

Poradce Slánský (tedy ten člověk, který auto na záchrance vyzvedl), byl v éře Michala Haška jedním z hejtmanových klíčových spolupracovníků. Oficiálně byl na úřadu zaměstnaný jako koordinátor příspěvkových organizací kraje, Haškovi se staral také o komunikaci s novináři.

Podobně jako vůz Land Rover si Haškův kraj pořídil i nový Superb. Také oficiálně napsaný na záchranku. Novináři z Mladé fronty Dnes ale vystopovali, že s autem jezdí přímo Hašek. A že přinejmenším jednou použil modré majáčky, na něž podle zákona neměl nárok.

Na přímý dotaz Seznamu, jestli s terénním záchranářským vozem někdy také jezdil, Hašek neodpověděl. „Omlouvám se, ale byl jsem v letech 2008 až 2016 hejtmanem kraje a ne šéfem autoprovozu. Mojí prací bylo řídit krajskou samosprávu, ne řešit přidělování a provoz služebních automobilů,“ napsal do esemesky.

Reklama

Doporučované