Hlavní obsah

Policie vyšetřovala esemesky Berbra a šéfa Viktorie. Prý byly jen o plese

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr na stadionu Viktorie Plzeň. Těžko říci, zda na tomto archivním snímku zrovna organizuje obsazení rozhodčích na ligové zápasy, nebo spíš zasedací pořádek na plese.

Reklama

Oficiálně neměl Roman Berbr s rozhodčími léta nic společného. Přesto policie v roce 2013 šetřila, zda jeho komunikace s Adolfem Šádkem, ředitelem Viktorie Plzeň, ve které mohlo jít o přeobsazení sudího, nepřekročila meze zákona.

Článek

Na telefonu Berbrovi pípla esemeska, v originále psaná bez diakritiky: „Nedávej mi tam prosím příští týden toho poldu!! Raději Karla H., půjde to?“

Poslal mu ji Adolf Šádek, funkcionář Viktorie Plzeň. Stalo se tak 25. února 2013.

Berbr odpověděl: „Hlavně, jestli máš boty na tancování.“

Co na to Šádek? „Lakovky jako kráva… to uvidíš.“

A Berbr, tehdy člen výkonného výboru FAČR, tuto konverzaci, jež byla celá vedena formou SMS zpráv, zakončil slovy: „Pak jde všechno.“

Právě v den, kdy tyto esemesky létaly éterem, vstoupila Viktoria pondělní dohrávkou do jarní části ligového ročníku 2012/13 výhrou v Brně 3:1. Následovala domácí jarní premiéra. V ní v neděli 3. března 2013 remizovala Plzeň s Baníkem Ostrava 1:1. A zápas řídil Karel Hrubeš. Což by pasovalo na Karla H., zmíněného v Šádkově zprávě zaslané Berbrovi.

Protikorupční útvar policie se před sedmi lety zabýval podezřením, zda v souvislosti s tím nedošlo ke spáchání přečinu přijetí úplatku a podplácení. Nakonec se rozhodl věc odložit a dále neřešit. To vše vyplývá z listinných dokumentů, které má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Roman Berbr je nyní spolu s 19 dalšími osobami stíhán za údajné trestné činy, které měly souviset s manipulacemi fotbalových zápasů, případně s defraudací finančních prostředků z konta Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Kauza Berbr: policie zabavila miliony

V bankovní bezpečnostní schránce Romana Berbra našla policie 3 miliony korun v hotovosti a cenné kovy.

V Berbrově kanceláři na sekretariátu Plzeňského krajského fotbalového svazu zajistili policisté 12 balíčků bankovek s nápisem „Moje“ v úhrnné hodnotě téměř 1 400 000 korun.

Další hotovost zabavili také v trezoru vedeném na jméno Berbrovy dcery. Uvedla to ve svém vysílání Česká televize.

Jedním z důvodů vazebního stíhání Romana Berbra je podle policie skutečnost, že Berbr ovládá seychelskou firmu Lugas Corporation. „Kapitál této společnosti dle rejstříku dosahuje výše 100 tisíc dolarů a je rozdělen do akcií, jichž je obviněný držitelem,“ uvádí vazební návrh.

Prošetřovaný případ z roku 2013, který jsme právě popsali, podle všeho není nijak začleněn do vyšetřovacího spisu vedeného ke kauze aktuální.

Je to tedy stará, uzavřená věc. Ale odkazuje na to, že telefonáty či jiné způsoby komunikace směrem od klubových funkcionářů k Romanu Berbrovi, a to s tematikou obsazování rozhodčích na jednotlivé zápasy či případné úpravy těchto nominací, mohly mít dlouholetého trvání. Tedy pokud budeme vycházet z teze, že v inkriminované konverzaci opravdu padla zmínka o rozhodčím.

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr (vlevo) a Adolf Šádek, nikoli na plese, ale na momentce z jedné valné hromady FAČR. Zcela vlevo Dagmar Damková, za Šádkem je vidět hlava Tomáše Paclíka.

Pánové Roman Berbr a Adolf Šádek totiž tehdy před 7 lety na policii vypověděli, že nešlo o nic jiného než o plzeňský fotbalový bál.

K tomu samozřejmě odkazují slova o lakýrkách a botách na tancování. A také skutečnost, že se v sobotu 2. března 2013 konal Reprezentační ples Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Zbývá ovšem ještě zmínka o Karlu H. a poldovi. I s tím si ale pánové Berbr a Šádek v srpnu 2013 u výslechu na policii poradili.

Adolf Šádek tam uvedl, že se celá konverzace opravdu týkala plesu, na který nakonec nešel, a jeho zasedacího pořádku.

Roman Berbr, v 80. letech sám bývalý příslušník SNB a referent Státní bezpečnosti, policistům sdělil, že Damkové do nominací k utkání nemluví, Adolf Šádek je jeho kamarád, ale že mu nasazení konkrétního rozhodčího na utkání s Ostravou nesliboval.

A teď přijde vysvětlení Šádkovy věty: „Nedávej mi tam prosím příští týden toho poldu.“

Berbr k tomu uvedl, že je pořadatelem Plzeňského krajského fotbalového svazu a má tedy vliv na obsazování významných hostů na plese. „Poldou“, o kterém v SMS byla řeč, prý měl být policista působící v komisi rozhodčích v rámci Plzeňského kraje. Podle Berbrova výkladu nechtěl Šádek sedět u stolu s tímto „poldou“, který je prý známý tím, že když s někým hovoří, tak do něj přitom šťouchá.

Protikorupční policisté sice toto vysvětlení nevzali jako důvěryhodné, nicméně konstatovali, že spáchání trestného činu jejich vyšetřování neprokázalo.

I tak celý příběh naznačuje mnohé. Pokud tedy budeme vycházet z hypotézy, že šlo o obsazování rozhodčích, a ne o zasedací pořádek na plzeňském bále.

Roman Berbr, který sám coby rozhodčí pískával nejvyšší soutěž, už v roce 2013 podle svých kompetencí v asociaci neměl mít na sudí a jejich nasazování k zápasům žádný vliv. Zato měl manželku Dagmar Damkovou, jež v té době komisi rozhodčích řídila. Oba opakovaně tvrdili, že Berbr nemá prostřednictvím Damkové na rozhodčí pražádný vliv.

Podle svědectví sudích Libora Kovaříka, Tomáše Kovaříka či Antonína Korduly se ale věci měly trochu jinak. Podle nich byl Berbr na seminářích rozhodčích pravidelným hostem, ba dokonce je řídil. Berbr s Damkovou za tato tvrzení zmíněné sudí zažalovali. A soudy pak tato manželská dvojice buď prohrála, nebo následně stáhla žaloby.

Další důležitá věc: Bylo by nesprávné, kdyby Adolf Šádek už v pondělí kolem poledne věděl či tušil, že ho má o nadcházejícím víkendu pískat „ten polda“. Podle regulí měla nominace rozhodčích k zápasům sestavovat Dagmar Damková a její komise v pondělí či v úterý. Zveřejňovaly se ve středu.

Pokud bychom vycházeli z hypotézy, že si Šádek objednával na utkání rozhodčího Karla H., tedy například Karla Hrubeše, bylo by samozřejmě problematické nejen to, že o věci mluvil s Berbrem, ale že o tom mluvil vůbec s kýmkoli z asociace a takovou věc si vyžadoval.

Redakce Seznam Zpráv oslovila Adolfa Šádka s žádostí o vyjádření k příběhu z roku 2013. Od tiskového mluvčího klubu Václava Hanzlíka dorazila strohá věta: „Na zaslané dotazy nikdo z klubu ani z jeho nejvyššího vedení nebude odpovídat ani jakkoli reagovat.“

Adolf Šádek nyní ve Viktorii Plzeň zastává pozice statutárního ředitele a generálního manažera klubu. Spolu s majitelem klubu Tomášem Paclíkem jsou klíčovými činovníky klubu.

Roman Berbr je ve vyšetřovací vazbě, takže není možné jej o stanovisko k sedm let starému příběhu požádat. Nicméně zpověď Jana Nezmara, donedávna sportovního šéfa pražské Slavie, kterou učinil v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy, naznačila, že ve zdejším ligovém prostředí patrně nebylo zcela neobvyklé Romanu Berbrovi volat, když se klubům nominace rozhodčích nelíbily.

Jak Nezmar uvedl v rozhovoru, z doslechu se teď prý dozvěděl, že součástí aktuálního vyšetřovacího spisu má být i odposlech jeho telefonátu s Berbrem z dubna 2019, kdy se Slavii nelíbila nominace rozhodčího Petra Ardeleanu na utkání proti Olomouci.

„Já si ten rozhovor nepamatuji. Ale pravděpodobně jsem s ním (s Berbrem) tedy asi o tom mluvil. Asi mi šlo o to, aby nám (Slavii) nebylo ublíženo. Tohle je právě ta šedá zóna, ve které ve fotbale prostě žijete,“ vyjádřil se Jan Nezmar. „Na červenou jsem nejel nikdy, možná někdo řekne, že tohle je oranžová.“

Reklama

Související témata:

Doporučované