Hlavní obsah

Policie vyšetřuje dětský domov na Kolínsku. Ředitel měl konflikt s žákem, ten pak utekl

Foto: Shutterstock.com

Situaci v dětském domově v Býchorech prověřuje Ministerstvo školství i policie.

Reklama

Na ředitele dětského domova v Býchorech u Kolína přišlo trestní oznámení, že napadl jednoho ze žáků.

Článek

Ministerstvo školství a kolínští policisté řeší od druhého březnového víkendu mimořádnou událost v dětském domově v Býchorech na Kolínsku.

Upřesnění

Policie případ možného ataku ředitele DDŠ Býchory na jednoho z chovanců prověřila a odložila.

V zařízení, kam jsou umisťovány často děti, které mají výchovné problémy, se v sobotu 9. března odehrál incident, po němž z domova jeden z jeho dětských obyvatel utekl.

Seznam hovořil s několika lidmi z personálu, kteří pod slibem, že nebude prozrazena jejich identita, mluvili o vážném podezření, že ve vyhrocené situaci selhal ředitel býchorského domova.

Podle jejich výpovědí se události odehrály tak, že se dva žáci začali hádat s ředitelem domova V. L. Jeden z nich utrousil vulgární narážku a ředitel ho fyzicky napadl. Druhý spolužáka bránil a utržil také ránu.

Ředitel ústavu situaci pro Seznam nechtěl komentovat. Na přímou otázku, zda svěřence skutečně napadl, odpověděl: „Veškeré informace vám poskytne ministerstvo, já jsem vázán obecným pokynem nekomunikovat s novináři.“

Ministerstvo školství potvrdilo, že o konfliktu v domově ví a že ho prověřuje. Z jeho vyjádření však vyplynulo, že z Býchor má od vedení nahlášen pouze jiný incident, při němž měl naopak dětský obyvatel domova konflikt s jedním z pedagogů.

Jde přitom o téhož žáka, kterého podle svědectví personálu napadl ředitel V. L.

„Jednalo se o napadení učitele dítětem, situace byla standardně hlášena na Policii ČR, která toto v současnosti řeší,“ uvedla mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová, avšak podrobnosti už nepřidala. Jestli ministerstvo šetří také konflikt ředitele se žákem, mluvčí neupřesnila.

„MŠMT je o všech mimořádných událostech v přímo řízených organizacích informováno, s vedením těchto zařízení je v pravidelném kontaktu,“ dodala mluvčí.

Události v Býchorech skutečně řeší také policie. „Zmíněným případem se zabývají kolínští policisté. K případu zjišťujeme potřebné informace, tedy probíhá ve věci šetření,“ uvedla Martina Fejfarová z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Ani ona další podrobnosti neuvedla, není tedy jasné, zda se zabývá konfliktem mezi žákem a pedagogem, nebo tím, co se podle svědků stalo mezi ředitelem a svěřencem.

Podle informací Seznamu bylo na ředitele V. L. podáno trestní oznámení, vzhledem k omezeným informacím od policie to však nelze ověřit.

Jisté však je, že někteří zaměstnanci býchorského domova už byli na policii vypovídat.

Chlapec, který figuruje v obou případech, z domova nakonec utekl. Než ale byla zalarmována policie, podařilo se ho zaměstnancům najít.

V dětském domově v Býchorech žije 48 dětí, které jsou rozděleny do šesti skupin. Každá funguje jako samostatná domácnost. Děti v ní mají soukromí, ale zároveň jsou vedeny k zodpovědnosti. Býchory nabízejí také spoustu aktivit – taneční hodiny, přípravu na budoucí povolání, hiporehabilitaci nebo aktivity v Ekocentru Horka, které vybudovali zdejší žáci.

Až do konce loňského roku vedl zařízení ředitel Aleš Bureš, který byl za vedení ústavu v oboru respektovanou osobou.

Loni mu však skončilo šestileté funkční období a v dalším výběrovém řízení komisi nepřesvědčil. Ministerstvo školství od 1. ledna 2019 jmenovalo novým ředitelem v Býchorech V. L.

Reklama

Související témata:

Doporučované