Hlavní obsah

Policie vyšetřuje exministryni Valachovou kvůli vyplacení 76 milionů olympionikům

Foto: vlada.cz

Současná poslankyně ČSSD Kateřina Valachová schválila mimořádnou dotaci pár dní před svým loňským odchodem z čela Ministerstva školství.

Reklama

V kauze čelí stíhání sportovní bossové Miroslav Pelta a Miroslav Jansta. Teď policie šetří i případ exministryně školství Kateřiny Valachové.

Článek

Policisté se v rozsáhlé kauze rozdělování dotací v tuzemském sportu začali zajímat o dalšího vysoce postaveného politika.

Prošetřují, za jakých okolností loni v květnu tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová schválila výjimku pro vyplacení 76 milionů korun Českému olympijskému výboru (ČOV).

Ve věci dotace pro olympioniky podali trestní oznámení zástupci jedné z poboček České unie sportu (ČUS).

To, že okolnosti této dotace policie vyšetřuje, potvrdilo samo tiskové oddělení Ministerstva školství.

„Tento případ je v šetření Policie ČR. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se k této záležitosti nebude vyjadřovat,“ uvedlo.

Na přidělení dotace se Valachové ptali i při jejím nedávném výslechu na policii. Současná poslankyně ČSSD řekla, že žádost ČOV byla odůvodněná a její rozhodnutí bylo podle pravidel.

„Bez těchto peněz by naše reprezentace neodjela na zimní olympijské hry 2018,“ doplnila pro Seznam Valachová.

Jaké nemovitosti zajistili vyšetřovatelé před několika dny Miroslavu Peltovi:

Zajištěné nemovitosti Miroslava Pelty.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Podle dokumentů z Ministerstva školství, které Seznam získal, potvrdila Valachová výjimku před schválením této dotace loni 30. května. Jen pár dní před tím, než skončila v čele ministerstva a zhruba čtrnáct dní poté, co předseda ČOV Jiří Kejval o peníze zažádal.

Rozhodnutí o vyplacení mimořádné dotace 76 milionů pak po odchodu Valachové podepsal náměstek pro sport Karel Kovář. Ten měl od října 2016 také funkci v ČOV. Je členem jeho výkonného výboru. Od té chvíle, kdy je náměstkem ministra školství, má výkon této funkce pozastavený.

„Neúčastní se zasedání pléna ani výkonného výboru Českého olympijského výboru,“ upřesnila mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Jansta: Úředníci nadržovali olympionikům

Jak je známo – šéfa ČUS Miroslava Janstu a jejího generálního sekretáře Jana Boháče – už vyšetřovatelé obvinili. Trestnímu stíhání čelí i ČUS.

V jejich případě jde o to, že měli ovlivňovat rozdělování dotace tak, aby ČUS získala navíc 11,5 milionu korun, než se původně předpokládalo. A to na úkor Českého olympijského výboru.

Jansta již kvůli tomu na konci srpna vypovídal na policii. Řekl vyšetřovatelům mimo jiné to, že úředníci Ministerstva školství ČOV při rozdělování dotací nadržovali.

Dokládal to třeba tím, že i když olympionici nemají žádnou členskou základnu, dostali loni od ministerstva na servis pro členy 15 milionů korun. Pro srovnání: ČUS, která má přes 1,1 milionu členů, pak získala 2,5 milionu.

Jansta u policie argumentoval tak, že se pracovnice Ministerstva školství, která administrovala příslušný dotační program, míjela s nějakým korektním předepsaným modelem. Její výpočty prý zcela po její libovůli jednomu subjektu nadržovaly, zatímco jiný poškozovaly.

Podle advokáta ČUS Prokopa Beneše má vyšetřování dotace pro Český olympijský výbor ukázat, zda policie takzvaně neměří dvojím metrem.

„Protože u nás se řeší transparentnost, kritéria, veřejné soutěže a u této mimořádné dotace na ČOV mi podle všeho nikdo nemůže zazlívat názor, že tam není ani jedno z toho,“ doplnil Beneš.

Úředníci z Ministerstva školství létali na olympiády za peníze na sport:

Úředníci z Ministerstva školství létali na olympiády za peníze na sport.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované