Hlavní obsah

Policie prověřuje kardinála Duku kvůli sexuálnímu zneužívání. Kryl pachatele, říká jedna z obětí

„Dominik Duka o těch trýznivých, velice bolestivých atacích věděl, ale nevěřil jim,“ říká ve videu oběť zneužívání Patrik R.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedna z obětí sexuálního násilí v církvi podala trestní oznámení na hlavu české katolické církve Dominika Duku. A to za nadržování pachatelům, kteří se násilí dopouštěli v dominikánském řádu, který Duka v tu dobu vedl.

Článek

Muž ve středních letech, pro účely reportáže označovaný jménem Patrik R. (redakce jeho pravou totožnost zná), se rozhodl řešit svůj případ trestním oznámením na kardinála Dominika Duku.

„Ten pachatel, kterého Dominik Duka osobně znal a přijímal ho do řádu, mě atakoval pod pohrůžkami, bolestivě, a to jsem tehdy s Dominikem Dukou osobně řešil. On o těch trýznivých, velice bolestivých atacích toho člověka věděl, ale nevěřil jim,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Patrik R.

V klášteře dominikánů pobýval jako student po dobu několika let. Říká, že jej tehdy zneužíval i druhý dominikán, o něm ale Dukovi neřekl „Tento dominikán už byl tou dobou mimo Českou republiku, ale nepochybuji, že se Duka později dozvěděl i o kauzách toho druhého pachatele,“ vysvětluje.

„Duka je připraven spolupracovat s policií"

Kardinál Dominik Duka se k novým informacím nechtěl vyjadřovat. Jeho mluvčí vzkázal: „Kardinál je plně připraven spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. Vzhledem k tomu, že jako osoba, která bude vypovídat na policii, bude též podepisovat prohlášení o mlčenlivosti týkající se informací ze spisu, nebude se veřejně vyjadřovat k danému případu,“ uvedl mluvčí Romuald Štěpán Rob.

Duchovní, který se podle slov Patrika R. dopouštěl zneužívání, byl v 90. letech vysvěcen na kněze a v roce 2006 souzen církevním soudem poté, co jej ze sexuálního zneužívání obvinili další věřící. Verdiktu se nedočkal, zemřel v roce 2007.

„Mezi tím mým upozorněním, že je tady pachatel sexuálního násilí, a počátkem toho církevního soudu, uběhlo dvanáct let. Kdyby se Dominik Duka zachoval jinak, mohl předejít poškození mnoha dalších lidí, mnoha dalších obětí. Ten pachatel, kterého Dominik Duka velmi dobře znal a doporučil ho k tomu svěcení, pravděpodobně zneužil desítky dalších obětí,” dodal Patrik R. v rozhovoru pro Seznam.

Kardinál: Byl jsem v patové situaci

Dominik Duka si na případ Patrika R. dobře pamatuje. Vyplývá to z jeho nedávných veřejných vyjádření. „Po jisté době mi oznámil, že byl obtěžován bratrem dominikánem, který v té době ještě nebyl knězem,“ uvedl letos v dubnu kardinál Duka na webu Hlídací pes. „Oba jsem si zavolal, abych oba konfrontoval a vyslechl, přinesl jsem dokonce kříž a oba vyzval k přísaze, která mnou osobně otřásla. Bylo to tvrzení proti tvrzení a byla to pro mě patová situace.“

Kardinál Duka zároveň přiznal, že se dotyčný duchovní dopouštěl sexuálního zneužívání a že neměl být nikdy vysvěcen na kněze, přesto Patrika R. opakovaně odmítl přijmout a tuto záležitost s ním po letech osobně řešit.

Právě tento Dukův postoj Patrika dovedl k podání trestního oznámení. „Nemám jinou šanci, jak důstojně řešit můj případ,“ říká Patrik R. Kauzu otevírá po tolika letech právě proto, že od dalších obětí z dominikánského řádu zjistil nové informace, které chce předat policii.

Nadržování, nebo příprava trestných činů?

Právník Daniel Bartoň, který Patrika R. zastupuje a trestní oznámení na kardinála sepsal, Seznamu vysvětlil, čeho přesně se Dominik Duka podle nich dopustil. „V dominikánském řádu a potom i na dalších místech měl pomáhat unikat pachatelům sexuálních deliktů trestnímu stíhání,“ říká Bartoň.

V dokumentu, kterým se nyní zabývá policie, je přímo napsáno: „Trestného činu nadržování (podle § 366 odst. 1 trestního zákoníku) se dopustí ten, kdo pomáhá pachateli trestného činu v úmyslu umožnit mu, aby unikl stíhání, trestu nebo ochrannému opatření nebo jejich výkonu.“

Právník Bartoň říká, že pokud by se prokázalo, že Dominik Duka věděl, že svými postoji vytváří podmínky pro páchání trestných činů znásilnění, sexuálního nátlaku a pohlavního zneužití, mohlo by jít z jeho strany ne o nadržování pachatelům, ale o přípravu trestných činů. I z toho důvodu je podle advokáta Bartoně dnešní trestní oznámení opodstatněné, byť zneužívání Patrika R. se odehrávalo už před více než dvaceti lety.

V této souvislosti Bartoň také důrazně poukazuje na často opomíjený fakt, a sice, že i v případě promlčených skutků má policejní vyšetřování případu smysl. V citlivých případech je totiž vyřčení policejního závěru o vině pachatele, byť jsou skutky promlčené, důležitou satisfakcí pro oběti.

Celý rozhovor s Patrikem R. přineseme už brzy na webu seznamzpravy.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované