Hlavní obsah

Policie vyšetřuje lékaře ze zabití Maradony. Prohledala ordinaci i dům

Video z nedělního policejního zásahu v Buenos Aires.Video: AP

 

Reklama

Argentinští prokurátoři vyšetřují osobního lékaře zesnulého Diega Maradony Leopolda Luqueho z možného zabití z nedbalosti. Té se mohl Luque podle vyšetřovatelů dopustit poté, co bývalý fotbalista podstoupil operaci.

Článek

Doktor Luque podle BBC veškerá nařčení odmítá a zatím nebyl obžalován. Policie v Buenos Aires už ve snaze zjistit, zda došlo z jeho strany k pochybení a nedbalosti, prohledala jeho dům i soukromou kliniku, kde se Maradona zotavoval z nedávné operace.

60letý Maradona zemřel minulý týden ve svém domě na infarkt. Úspěšnou operaci krevní sraženiny podstoupil dříve v listopadu a následně měl nastoupit na protialkoholní léčení.

Na nedělním zátahu v domě a ordinaci Luqueho se podle BBC dohromady podílelo asi 50 policistů, kteří se snaží udělat si obrázek, jak vypadala Maradonova domácí léčba v posledních dnech života. Policie podle úřadů zabavila počítače, mobilní telefony i lékařské záznamy.

Lékařovo pochybení mohlo údajně spočívat v tom, že Maradonu propustil do domácí léčby příliš brzy. Policie pracuje s podezřením, že Maradonův stav a jeho domácí péče nesplňovaly podmínky pro propuštění z kliniky. Ty měly podle BBC zahrnovat celodenní dohled sester "specializovaných na problematiku zneužívání návykových látek, pohotovost lékařů a sanitky vybavené defibrilátorem.

Doktor Luque se ještě v neděli ukázal na tiskové konferenci, kde se slzami v očích prohlásil, že udělal vše, co mohl, aby zachránil život svého přítele. „Chcete vědět, za co jsem zodpovědný? Za to, že jsem ho miloval, staral se o něj, prodloužil jeho život a zvyšoval jeho úroveň až do konce,“ opáčil Luque novinářům.

Maradonova domovní rekonvalescence už dle slov lékaře nebyla na jeho zodpovědnost. „Jsem neurochirurg a moje práce byla hotová. Měl jsem hotovo, řekl Luque s odkazem na zmiňovanou operaci. "Měl nastoupit do rehabilitačního centra, ale nechtěl,“ dodal Luque a označil Maradonu za neovladatelného.

Proč nebyla u Maradonova domu sanitka s defibrilátorem, Luque neví, stejně jako čí zodpovědnost byla tento servis zajistit. „Diego byl velmi smutný, chtěl být sám, a ne proto, že by nemiloval své dcery, rodinu a další jeho nejbližší,“ řekl rovněž Luque při emotivním vystoupení před novináři.

Léčba jménem Maradona fitness

Neurochirurg a Maradonův osobní lékař Leopoldo Luque je autor léčby známé v argentinských médiích jako „Maradona fitness“, která měla pomoci Diegu Maradonovi znovu si kopnout do míče. Fotbalista trpící mimo jiné obezitou, která mu značně komplikovala pohyb kvůli problémům s pravým kolenem, díky nařízené dietě zhubl až jedenáct kilo. Klíčem bylo podle Luqueho mimo jiné výrazné omezení alkoholu a cvičení. Poprvé se oba setkali v roce 2017, kdy Maradona působil jako trenér dubajského klubu Al-Fudžajra. Slavný fotbalista si tehdy měl stěžovat na problémy se spánkem, krátce nato se ale jejich cesty rozešly.

Setkali se znovu až během letošní pandemie. Lékařský tým okolo Luqueho měl podle argentinského deníku La Nación zjistit, že Maradona trpí úzkostmi, které byly způsobeny jak osobními, tak zdravotními problémy, kvůli kterým se Maradona nemohl vrátit k práci ve fotbalovém prostředí. Právě na prášcích proti úzkosti si Maradona kromě alkoholu vypěstoval závislost.

Sám Luque je amatérský fotbalista, což mohlo podle jeho slov zprvu komplikovanému vztahu mezi oběma muži nakonec prospět. Maradona začal pod jeho dohledem a péčí znovu chodit a postupně se vracel k fotbalovým cvikům. V červenci se pak po sociálních sítích šířilo video, jak si Maradona spolu s Luquem kopou míčem na zahradě fotbalistova domu. „Máte nohy do o, je to hrozné. Je to neuctivé, ne ke mně, ale k míči, omluvte se. Ještě že jste mnohem lepší chirurg než fotbalista,“ vtipkoval podle Luqueho tehdy Maradona.

Víkendová fotbalová pocta

Během víkendu Maradonu uctili sportovci z celého světa. Mezi nimi i jeho krajan Lionel Messi, který si pod fotbalovou legendou v roli trenéra zahrál v argentinské reprezentaci. Messi přispěl k výhře Barcelony, kde Maradona strávil dvě nepříliš vydařené sezóny pokažené zraněním, jedním gólem, po kterém svlékl dres katalánského týmu. Pod ním měl červenočerný dres argentinského klubu Newell's Old Boys, za který oba, i když Maradona jen krátce a Messi pouze v mládežnických kategoriích, nastupovali.

Právě klub, který spojoval obě argentinské hvězdy, přijel v neděli na stadion argentinské Bocy Juniors La Bombonera. Stadion byl celý zahalen do tradičních modrožlutých barev a všichni domácí hráči nastoupili v dresech s Maradonovou jmenovkou. Právě odtud Maradona v roce 1982 zamířil směr Evropa a o patnáct let později zde ukončil kariéru. Kvůli koronaviru byly tribuny bez diváků, vítězství domácích tak sledovala v lóži vyhrazené pro Maradonovu rodinu jen jeho dcera Dalma, kterou první gól v utkání, věnovaný právě jejímu otci, dohnal k slzám, píše deník La Nación. V poločase pak celý stadion potemněl a osvětleny zůstaly pouze nápisy Zlaté dítě, Věčný Diego, rok Maradonova narození (1960) a symbol nekonečna.

Na Maradonu zavzpomínal i klub a město, ve kterých se stal legendou. Hráči italské Neapole nastoupili do zápasu s římským AS ve světlemodrobílé kombinaci, která odkazovala na tradiční barvy argentinského národního týmu. Neapolští vzdali „božskému Diegovi“ poctu tím nejlepším způsobem, slavného soupeře přehráli jasně 4:0. Už minulý týden Neapol oznámila, že místní fotbalový stadion San Paolo ponese Maradonovo jméno. Vzpomínalo se ale i mimo fotbalové trávníky. Maradonu si připomněli například i rugbisté v zápase mezi Argentinou a Novým Zélandem, „Maradonova“ Argentina ale schytala debakl 0:38.

Reklama

Související témata:

Doporučované