Hlavní obsah

Policie vyšetřuje na Karlově univerzitě. Zajímá ji tajný sponzoring z Číny

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Policie řeší možný podvod na Univerzitě Karlově kvůli čínskému centru. Pořádané konference tajně platila čínská ambasáda skrze soukromou firmu bývalého tajemníka.

Článek

Policie vyšetřuje podle zjištění Deníku N podezření z podvodu v kauze Česko-čínského centra Univerzity Karlovy. Konference centra totiž tajně platila čínská ambasáda skrze firmu bývalého tajemníka Miloše Balabána.

Rektor univerzity Tomáš Zima o tom informoval na akademickém senátu, na kterém se řešil předběžný výsledek audit Česko-čínského centra.

„Na právním odboru nejsou žádné smlouvy mezi UK, Čínskou lidovou republikou, čínskou ambasádou, ani jinými vládními institucemi a nejsou žádné informace, že by existovaly. Existují pouze smlouvy s některými čínskými univerzitami, které UK reprezentuje,“ řekl na akademickém senátu rektor Tomáš Zima.

„V účetnictví rektorátu nejsou evidovány žádné finanční toky od či k čínské ambasádě či jiným státním orgánům Čínské lidové republiky,” řekl na akademickém senátu rektor Tomáš Zima.

Zima se ohradil i proti bývalým spolupracovníkům v čele s Balabánem.

„Smlouvy se sponzory na pořádání konferencí Česko-čínského centra bývalí zaměstnanci nepředali, proto jsem se na ně obrátil, aby tak učinili. Jinak běží podezření ze spáchání podvodu, jsme v součinnosti s policií,” doplnil rektor Zima.

Zima už před měsícem Česko-čínské centrum zavřel. Jako hlavní důvod uvedl negativní publicitu, nikoli problém, že konference centra podle zjištění serveru Aktuálně.cz tajně financovala čínská ambasáda. Financování konferencí se provádělo skrze soukromou firmu.

Seznam už minulý měsíc popsal, že čtveřice lidí z vedení univerzitní organizace založila vlastní společnost s ručením omezeným a dala jí téměř totožný název – Středisko bezpečnostní politiky, s. r. o.

Na konto této společnosti pak partneři akcí, které oficiálně pořádalo univerzitní Středisko bezpečnostní politiky, poukazovali sjednanou finanční podporu.

V současné době probíhá audit na rektorátu univerzity i Fakultě sociálních věd. Balabán ale odmítl, že by jejich soukromá firma měla smlouvu s vedením fakulty. „V žádném případě ne. Není žádní smlouva. Prostě nic,“ řekl Seznamu Balabán. Na otázku, zda Tomáš Zima o soukromé firmě věděl, řekl, že neví.

Sám Zima Seznamu řekl, že o spolupráci nevěděl. „V žádném případě ne. O ničem jsem nevěděl a pokud se potvrdí, že SBP bralo peníze od fakultních sponzorů, tak je to pro nás závažné,” uvedl.

Reklama

Doporučované