Hlavní obsah

Napadení pěti romských dětí párem dospělých policie vyšetřuje jako trestný čin

Foto: Policie ČR

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Rodiče dvou dětí přivolali v neděli v podvečer policii do zámeckého parku v Lipníku nad Bečvou. Dva dospělí lidé tam podle nich napadli několik malých Romů. Některé děti byly ošetřeny, jeden chlapec zůstal v nemocnici na pozorování.

Článek

Policie vyšetřuje napadení pěti romských dětí v Lipníku nad Bečvou. Útok mají podle serveru Romea.cz na svědomí dva dospělí – muž a žena.

V pondělí předalo obvodní oddělení policie Lipník nad Bečvou spisový materiál celého případu kriminálce. V úterý policie potvrdila, že už je případ šetřen jako trestný čin, nikoli přestupek proti občanskému soužití. Zajištěn je i dohled státního zástupce.

Původně přitom policie k incidentu přistupovala jako k přestupku. „Událost prozatím šetříme jako přestupek proti občanskému soužití,“ informovala v pondělí ráno mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.

Zda se jednalo o rasově motivovaný trestný čin, ukáže až další vyšetřování.

Čtrnáctiletý chlapec skončil po napadení v nemocnici s otřesem mozku a pohmožděnými zády, jedna dívka s poraněným hrudníkem a dvanáctiletá dívka s pohmožděnou páteří a přeraženým nosem, uvedl server Romea.cz, který na útok upozornil.

Důvodem útoku měl být několik dní starý konflikt. Podle příbuzné jednoho z napadených chlapců Kláry Bartošové se šestnáctiletá dcera útočícího muže dostala o několik dní dříve do hádky s jedním z místních romských dětí. Zřejmě se ale nejednalo o žádného z napadených Romů.

„Šlo ale o úplně jiné děti. Prostě přišel a začal mlátit každé romské dítě, které mu přišlo pod ruku," řekla Bartošová serveru. Útočící muž měl navíc dětem rasisticky nadávat.

Nálada ve městě byla po útoku podle místních napjatá. „Situace není dobrá, rodiče dětí jsou vyděšení z toho, co se stalo. Bojí se o svoje děti, protože něco takového tu nikdo nepamatuje. Obrátili se hned na policii, ale bojí se, k čemu to povede a jestli to policie bude schopná důsledně vyšetřit. Jsou v tom už silné emoce,“ řekl serveru Romea.cz Jaroslav Ferenc z Lipníku nad Bečvou.

Policie uvedla, že pro zklidnění situace spolupracuje s městským úřadem, specialistou na romskou problematiku i s asistenty prevence kriminality.

Reklama

Doporučované