Hlavní obsah

Studenti zmodrali. Policie vyšetřuje pokus o otravu v Darmstadtu

Foto: Profimedia.cz

Okolí budovy L201 v kampusu Lichtwiese v německém Darmstadtu policie preventivně uzavřela.

Reklama

Po konzumaci různých potravin a nápojů z kuchyní Technické univerzity v německém Darmstadtu onemocnělo sedm lidí. Místní policie má podezření, že se jednalo o pokus o otravu.

Článek

Několik studentů a zaměstnanců pocítilo nevolnost, někteří dokonce pozorovali, jak jim modrají ruce nebo nohy. Stalo se tak poté, co v pondělí konzumovali jídlo nebo pití z kuchyňského zařízení na Institutu materiálových věd Technické univerzity v Darmstadtu. O incidentu informovala policie spolkové země Hesensko, kde se město Darmstadt nachází.

V nemocnici v Darmstadtu nedaleko Frankfurtu ošetřili šest z lehce nemocných lidí, třicetiletý student byl dočasně v ohrožení života, v pondělí večer ho ale lékaři stabilizovali, napsal web The Guardian. K vyšetřování případu bylo zřízeno oddělení se 40 detektivy, které se nazývá Licht.

„Vyšetřování běží na plné obrátky a policie dělá vše pro to, aby pachatele identifikovala,“ uvedlo místní policejní oddělení. Vyšetřovatelé mají podezření, že o víkendu došlo ke kontaminaci několika volně přístupných lahví s mlékem a vodou. Ty se nacházely ve třech různých malých kuchyňkách v univerzitním kampusu Lichtwiese.

Policie podle deníku Bild vyloučila, že by se otrávení lidé s jedem mohli střetnout pouhou náhodou. Dále uvedla, že kontaminace byla snadno identifikovatelná díky štiplavému zápachu. Vyšetřovatelé uvedli, že látku se po noční analýze vzorků v policejních laboratořích podařilo identifikovat. Nechtějí ji ovšem pojmenovat, dokud pátrání po viníkovi probíhá.

„Identifikovali jsme látku, která může být zdraví škodlivá, a dokonce smrtelná,“ řekl na úterní tiskové konferenci vrchní státní zástupce Robert Hartmann.

Jsme šokováni zjevným trestným činem, který byl spáchán na naší univerzitě.
rektorka univerzity Tanja Brühlová

„Přeji postiženým vše nejlepší, rychlé uzdravení a mohu je ujistit o své plné podpoře. Společně s univerzitou a vyšetřovateli nyní musíme situaci co nejrychleji objasnit,“ uvedla Angela Dorn-Ranckeová, ministryně pro vědu spolkové země Hesensko.

Studenti Technické univerzity v německém Darmstadtu byli vyzváni, aby konzumovali pouze jídlo a pití, které si „sami donesli nebo skladovali pod dohledem“. Ti, kteří z lahví zakoupených v areálu školy pili a necítí se dobře, by podle policie měli okamžitě kontaktovat lékaře, zejména pokud se „na jejich končetinách objeví namodralé zbarvení“, napsal web BBC.

Německo v posledních letech zasáhlo několika případů otravy, napsala agentura AFP. V prosinci 2019 bylo pět novorozenců otráveno morfinem. Zdravotní sestra, která byla za tento čin původně zatčena, byla následně propuštěna. Všechny děti, kterým v té době byl jeden den až pět týdnů, pokus o otravu přežily. V souvislosti s případem nebyl nikdo obviněn.

Německý soud v roce 2019 poslal muže do vězení na doživotí za to, že svým kolegům nasypal do sendvičů jedovatý prášek obsahující sloučeniny olova, rtuti a kadmia.

Reklama

Doporučované