Hlavní obsah

Policie vyšetřuje případ, který nahání strach většině českých nemocnic

Policie vyšetřuje slevy dodavatelů léků pro nemocnice.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dělají to (skoro) všichni a nikdo o tom raději nemluví. Na zvláštní bonusy narazila policie, když vyšetřovala Nemocnici Na Homolce.

Článek

Policie pod vedením vrchního státního zastupitelství začala prověřovat, kde končí miliony, které většina českých nemocnic dostává při nákupech léků a materiálu jako slevu od dodavatelů.

Jde o systém takzvaných bonusů, který sice patří k běžnému provozu, ale málokdo o něm otevřeně mluví. Je totiž problematický.

Spočívá v tom, že nemocnice fakturují zdravotním pojišťovnám celou cenu za nákup u dodavatele, ale částku plynoucí ze zpětně poskytnuté slevy už si nechávají pro sebe.

A i když tvrdí, že je zpravidla využívají k dotování méně výnosných oborů v nemocnici, těžko to ověřit, protože dohody mezi nemocnicemi a firmami zůstávají utajené. A i pojišťovny mají problém se k nim dostat.

„Je to šedá zóna českého zdravotnictví,“ komentuje systém slev Adam Vojtěch, který jako poradce pro ministra financí zkoumá, kudy tečou peníze ve zdravotnictví. „Bezesporu to je obcházení systému, poskytovatelé mají vykazovat ceny, za které pořídili ten daný materiál,“ doplnil Vojtěch.

Zdravotní experti odhadují, že ročně mohou nemocnice díky bonusům do svých rozpočtů dostat až dvacet miliard korun.

Jde o obcházení pojišťoven, říká ministrův poradce o slevách pro nemocnice.Video: Radek Nohl

Detektivové nyní prověřují, na co zmíněné miliardy nemocnice využívají.

Vedení zdravotnických zařízení často tvrdí, že peníze posílají do ztrátových provozů. Známy jsou ale také případy, kdy si nemocnice místo peněz nechají zaplatit školení pro své lékaře nebo si bonus nechají vrátit ve formě reklamy.

Seznam zjistil, že se policisté zajímají nejméně o dvě z největších zdravotnických zařízení v Česku: o pražskou elitní Nemocnici Na Homolce a také o Fakultní nemocnici Brno.

„Potvrzuji, že se na naši nemocnici policie obrátila,“ potvrdil Seznamu ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva s tím, že však detaily případu rovněž komentovat nemůže.

Pro další důkazy si policisté už přišli také do zdravotních pojišťoven nebo na Ministerstvo zdravotnictví. Detektivové zatím nikoho neobvinili.

Státní zastupitelství nechce nyní případ komentovat. „V zásadě nelze komentovat, čím se orgány činné v trestním řízení zabývají, nedospěje-li věc alespoň do stadia zahájení trestního stíhání,“ uvedl žalobce Zdeněk Matula.

Jak vysoké bonusy firmy nemocnicím dávají, neví ani zástupci pojišťoven. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň uvedl, že se jim tento systém nelíbí.

„Domnívali jsme se, že by nám v tom mohl pomoct nově zřizovaný registr smluv. Bohužel tam ty informace o bonusech nejsou,“ řekl Sršeň.

Ministerstvo zdravotnictví proplácení bonusů obhajuje. Mluvčí Štěpánka Čechová uvedla, že je vše v pořádku, ale jen v takovém případě, kdy je nemocnice vyúčtuje ve svém hospodaření.

Zástupci nemocnic se k systému zpětných bonusů na kameru odmítají vyjádřit. Seznam.cz oslovil zhruba desítku velkých i malých zařízení. A všichni shodně uvedli, že teď o případu mluvit nechtějí.

Při neoficiálních rozhovorech ale shodně říkají, že by zásah policie v případě obvinění znamenal pro české zdravotnictví, kterým ročně proteče přes 250 miliard, problém. Systém takzvaných bonusů využívají prakticky všechny nemocnice v Česku. A tak by mohlo hrozit obvinění prakticky každému.

Reklama

Doporučované