Hlavní obsah

Policie vyšetřuje u zámku v Lánech. Zatkla tři lidi kvůli zakázkám

Policie zadržela tři lidi kvůli zakázkám lánské lesní správy.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Podezřívají je z ovlivňování veřejných zakázek, o kterou konkrétně jde, vyšetřovatelé neuvedli.

Článek

Policisté začali vyšetřovat, jak hospodaří s veřejnými prostředky organizace spadající pod Kancelář prezidenta republiky.

V této souvislosti ve středu detektivové zatkli tři lidi.

Žalobce Jiří Pražák uvedl, že je podezřívají z ovlivňování veřejných zakázek Lesní správy Lány. Doplnil, že policie zasahuje na několika místech. Jde třeba o Lány ve Středočeském kraji.

Lesní správa Lány v posledních měsících podepsala smlouvu na několik menších zakázek. Vyčnívají z ní však dvě soutěže z posledních měsíců na opravu svahu u vodní nádrže Klíčava. První, která se díky trojici dodatků vyšplhala z 68 milionů korun bez DPH až na částku 81 milionů korun, vyhrála firma Energie - stavební a báňská, druhou teprve před několika týdny Lesní správa Lány podepsala s firmami Syner a Energie – stavební a báňská. Smlouva byla na více než 191 milionů korun bez DPH.

Jestli policie přímo zasahovala ve firmách, není jasné. Když se Seznam dovolal do Energie - stavební a báňská, odmítli se s ním zástupci firmy na toto téma bavit.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček nechtěl informaci o zásahu policistů v Lánské oboře na dotaz ČTK potvrdit ani vyvrátit. „Jako tiskovému mluvčímu prezidenta republiky mi absolutně nepřísluší komentovat činnost orgánů činných v trestním řízení," řekl Ovčáček.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Reklama

Doporučované